Det er illustrasjonen UP-sjef Runar Karlsen bruker om kontrollen som har sitt hovedsete på vektstasjonen ved E6 i Verdal, men også har patruljer på vegen langs hele strekningen fra Stjørdal til Steinkjer, samt fylkesveg 72 inn mot svenskegrensen. Der deltar i tillegg til 18 UP-patruljer lokalt politi, personell fra utlendingsenheten i politiet og Statens Vegvesen. Til sammen rundt 60 ansatte, både uniformert og sivilt.

Mange reaksjoner

Ved kontrollens slutt var oppsummeringen denne:

– 1.250 kontrollerte førere.

– 29 forenklede forelegg for fart

– 1 førerkortbeslg (96km/t i 60-sone)

– 37 forenklede forelegg for mobilbruk

– 3 forenklede forelegg for ulovlig trimmede mopeder

– 2 gebyr for manglende beltebruk

– 11 begjæringer om avskiltinger

– 15 utstedte mangellapper på kjøretøy

– 1 bruksforbud på storbil

– 28 gebyr på dokument

– 4 gebyr for piggdekkbruk

– 1 brukersak narkotika

– 1 anmeldelse for kjøring uten gyldig førerkort

– 1 narkotikabeslag på 1,5 kilo marihuana

Positiv følge av politireformen

– Narkotikaen lå i kupeen under en del annen bagasje. Vi fattet mistanke til bilen, og stoppet den for videre ransaking med narkotikahunder, sier distriktsleder i UP, Per Einar Hollum. En mann og en kvinne satt i bilen, og begge ble brakt til arresten i Steinkjer. De er norske.

Politioverbetjent Svein Arne Hovdal synes kontrollen er et godt bilde på hvilke muligheter den nye politireformen gir, gjennom å samle volum og kompetanse til denne type politikontroller.

– Det er både fordeler og ulemper med å samle politiet i større enheter, men jeg velger å se på reformen med positivt fortegn. I tillegg kan jeg ikke fullrose samarbeidet med Statens vegvesen nok. De er med på kontrollen, og stiller alt av sitt areal og kontrollutstyr til disposisjon, fremhever Hovdal.

Sperret Norge på tvers

UP-sjef Runar Karlsen var til stede under det meste av kontrollen i Verdal, og sier han er veldig fornøyd med mobiliseringen.

– Dette er den største kontrollen vår i hele landet i vår. Vi hadde en liknende kontroll i Oslo i fjor, og kontrollen i Verdal og Levanger står ingenting tilbake for de kontrollene vi har på det sentrale Østlandet, sier Karlsen.

UP-sjefen tror slike storkontroller har en forebyggende effekt, og at de klarer å luke ut veldig mye uønsket i trafikken.

– Dagens kontroll kan man si har sperret Norge på tvers omtrent på midten. Med alle kontrollpostene rundt omkring, og de spesielle kameraene UP-patruljene har med seg for å kontrollere skiltnummer på bilene, slipper ingen forbi hvis de har noe kriminelt heftet ved seg, konstaterer UP-sjef Runar Karlsen.