Det forsikret rådmann Jostein Grimstad under kommunestyret mandag hvor økonomiske konsekvenser ved avvikling av samkommunen ble tatt opp som en orienteringssak. Regjeringen avvikler samkommunemodellen noe som betyr at Innherred samkommune opphører i 2020. Marit Voll (SP) synes det er synd at samarbeidet må opphøre.

- Men vi skal forholde oss til det også blir utfordringen at de som er ansatt i samkommunen egentlig sitter på oppsigelser. Hvordan tar vi vare på kompetanse og kniving med samkommunen om hvem som skal jobbe hvor, spurte Voll.

Rådmann Jostein Grimstad understreker at ingen sitter på oppsigelser.

- Det skjedde en overdragelse sommeren 2010 da kommuneansatte ble ansatt i samkommunen. De har rettighet til å gå tilbake til jobbene i sin morkommune. De som har blitt direkte ansatt i samkommunen, har rett til å få jobb i én av kommunene. Det er avtalt, sier Grimstad.

Tidsspørsmål

Det var uengiheter om hvorvidt kommunestyret skulle diskutere de ulike scenarioene for konsekvenser ved avvikling allerede før det er avgjort om Verdal skal slå seg sammen med Levanger som én kommune.

- Jeg synes denne saken burde være utsatt for om en uke er det folkeavstemning, sa Thomas Iver Hallem (SP).

- Jeg synes det er uheldig at vi skal ta denne debatten nå. Vi må ta debatten når vi har fått avklart hva som skjer. Da får vi de beste diskusjonene. Også må vi huske at vi avvikler ikke fordi vi vil, men fordi vi må. Vi kan fortsette å samarbeide selv om vi ikke slås sammen, sa Anne Kolstad (SV).

Varaordfører Silje Sjøvold (H) forteller at hun utfordret til debatt om dette i formannskapet.

- Jeg mener det er tidsviktig og riktig. Jeg er helt enig i at vi skal ta denne diskusjonen etter 6. juni dersom det blir nei i folkeavstemningen. Det er en sammenheng i denne saken og kommunesammenslåingen. Blir det nei, må vi ha diskusjon rundt en del prinsipper og den prinsippdebatten mener jeg er viktig at vi tar, sa Sjøvold.

Brita Kleven Thorsvik (V) uttrykte også at saken er viktig å ta opp allerede før folkeavstemningen 6. juni.

- Det er viktig at vi får denne til orientering for å se hvilke alternativer vi har dersom folket sier nei, sa Thorsvik.

Fem scenarioer

Etter at regjeringen signaliserte at de ville avvikle samkommunemodellen ble det startet et arbeid i samkommunestyret og i administrasjonen for å se på konsekvensene av dette. De utarbeidet en rapport med fem scenarioer:

·  Scenario 1 - Levanger og Verdal slår seg sammen til én kommune.

·  Scenario 2 - Levanger og Verdal opprettholdes som egne kommuner.Det besluttes at man ikke skal samarbeide om myndighet og/eller tjenester.

·  Scenario 3 - Levanger og Verdal opprettholdes som egne kommuner.Det besluttes at man samarbeider om driftsorienterte oppgaver med lav mulighet for skjønnsutøvelse og uten behov for politisk og strategisk styring og/eller beslutning.

·  Scenario 4 - Levanger og Verdal opprettholdes som egne kommuner.Det besluttes at man skal samarbeide om oppgaver og myndighet som er nødvendig og hensiktsmessig for rådmennenes strategiske ledelse og kontroll.

·  Scenario 5 - Levanger og Verdal opprettholdes som egne kommuner.Det besluttes at man skal samarbeide om oppgaver og myndighet som har rom for politisk skjønn og som etter lov krever politisk myndighet.

Det ble mandag enstemmig vedtatt i kommunestyret å ta saken til orientering.