Den gamle barnehagetomta, som en stund etter at smårollingene flyttet derfra var en eneste stor jungel av ugress, er blitt sted for et flott leilighetsbygg med seks boliger og et innbydende uteområde.

Fredrik Svendsen er en av beboerne der. I likhet med de andre flyttet han inn i løpet av noen hektiske dager i slutten av januar, da bofellesskapet ble tatt i bruk.

– Jeg trives veldig godt her, og har gode naboer, sier 25-åringen når Innherred.no får bli med en tur inn for å se.

Offisiell åpning

Tirsdag ettermiddag klippet ordfører Bjørn Iversen snora på det som var den offisielle åpningen av Veslefrikk bofellesskap. Der var entreprenører, virksomhetsledere, ansatte, beboere og deres nærmeste invitert.

Kvernmo hadde totalentreprisen på det 700 kvadratmeter store bygget, og de brukte bare lokale underentreprenører. NTE, Mikael Wik, VK Entreprenør, Sveberg Rør og Aircomfort Trøndelag gjorde sin del av jobben. Prisen ble på godt og vel 20 millioner kroner, og med momsrefusjon på fire millioner og åtte millioner gjennom Husbanken, kunne Verdal kommune nøye seg med et låneopptak på åtte millioner kroner.

– Resultatet ble da ikke så verst, sier virksomhetsleder for teknisk drift, Bård Kotheim. Et solid understatement, for virksomhetsleder for Bo- og dagtilbudstjenesten i Verdal kommune, Per Tore Sandsaunet, beskriver Veslefrikk bofellesskap med rette som «et praktbygg».

Flyttet hjemmefra

Avdelingsleder ved bofellesskapet, Ingjerd Trefjord, er imponert over resultatet.

– Det er blitt et kjempefint bygg, der seks flotte ungdommer får sitt eget hjem for første gang, med gode arbeidsforhold for 30 ansatte. Veslefrikk skal fylles med aktivitet og trivsel, og de første månedene har vært helt i tråd med det, skryter hun.

I likhet med mange andre visste hun ikke helt hva hun gikk til, da hun etter litt overtalelse takket ja til å bli avdelingsleder.

– Jeg angrer ikke på det i dag. Jeg har gode kolleger og trivelige beboere her. Det er både hverdager og det er festdager, og dagen i dag er en av sistnevnte, sa Trefjord under åpningen.

Ungdommelige naboer

De seks boligene ble fordelt etter en søknadsrunde. Beboerne er unge voksne i alderen 18 til 25 år, med funksjonsnedsettelse i større eller mindre grad. Enkelte trenger hjelp hele døgnet, andre har et mindre behov selv om tilgangen på hjelp er avgjørende for at de skal kunne fungere godt i eget hjem og leve et liv som alle andre.

Mens de fem andre kommer rett «hjemmefra», har Fredrik Svendsen bodd en stund i bofellesskapet Ringvegen Nord oppe ved Verdalsøra barne- og ungdomsskole. Men det er et bofellesskap for alle aldersgrupper. På Veslefrikk bofellesskap har han bare ungdommer og unge voksne som naboer.

– Jeg trives enda bedre her enn der oppe. Nå bor jeg vegg i vegg med kjentfolk, og vi kan finne på ting sammen, sier Svendsen, som er født og oppvokst på Ørmelen.

Går på jobb hver dag

Han jobber til daglig på Arken arbeid og aktivisering, og har en arbeidsdag lik alle andre.

– Jeg starter klokka åtte på morgenen og er på jobb til klokka to, forteller Veslefrikk-beboeren. På ettermiddagene og kveldene ser han gjerne en film eller en fotballkamp på TV. Veggen i leiligheten prydes blant annet av Rosenborg-skjerf, mens Manchester United er favorittlaget i England.

– Ellers sykler jeg en tur eller kjører avgårde på moped. Helgene er stort sett rolige, men det kan da bli en fest også, smiler Fredrik Svendsen.

Akkurat som alle andre

Leilighetene er 55 kvadratmeter store, lyse, trivelige og i tråd med reglene for universell utforming. Beboerne leier dem av kommunen, og betaler husleie og offentlige utgifter. De kjøper mat selv, så alt er egentlig som det å leie en hvilken som helst leilighet unntatt den ekstra tryggheten og hjelpen som alltid er i nærheten.

I tillegg til egen leilighet har beboerne en liten fellesstue i første etasje, der de kan se TV, spise mat eller gjøre andre ting sammen om de vil. Av og til sammen med de ansatte også. Veslefrikk bofellesskap har døgnbemanning 365 dager i året.

– Dette er blitt et veldig fint bygg med godt innhold. Vi lever i et samfunn i vekst, og dette er et stort fremskritt for Verdal som kommune, uttrykte ordfører Bjørn Iversen under snorklippingen.

Innfridde virkelig

I løpet av åpningsarrangementet som var en grillfest for alle fremmøtte, vanket det også gaver og gode ord fra flere. Herdis Kvernbråten er mor til Kjetil André Kvernbråten, en av de andre beboerne i bofellesskapet. Hun medgir at hun var spent på hvordan gutten ville takle å flytte for seg selv for første gang.

– Det har gått kjempebra. Men nå vil han jo nesten ikke komme på overnattingsbesøk hjemme lenger, smiler hun.