Berit Fikse og Jostein Grande så i lørdagsavisa for seg å flytte rådhuset til Domus-tomta i sentrum, og bygge høyhuskompleks på dagens rådhustomt.

Midt i smørøyet

Daglig leder Brynjar Farstad i Stiklestad Eiendom mener at rådhustomta ligger midt i smørøyet når det gjelder boligutvikling. Likevel er han mer usikker når det gjelder det praktiske rundt høyhusbygging på opptil åtte etasjer, slik Grande og Fikse har foreslått.

– Grunntanken er bra, og illustrasjonene er artige. Tomta er attraktiv og området flott midt i sentrum. Men jeg er mer usikker på hvor realistisk det er. Et sånt bygg må trolig ha rundt 70 enheter i hvert byggetrinn, og det vil etter vår erfaring ta to-tre år å selge i Verdal. Så vil det ta to år å bygge. Da vil det ta fem år for kjøperne å få nøklene til sin nye bolig, og det tror jeg ikke at jeg har hørt om tidligere. I mine øyne er det mer realisme i å bygge fire-fem etasjer, kanskje opp mot seks etasjer. Da vil det være 30–40 enheter i hvert byggetrinn. Det må også vurderes opp mot byggekostnadene, som øker betraktelig når man kommer opp i så mange etasjer, sier Farstad.

Må ha noe for alle

Samtidig mener Stiklestad Eiendoms daglige leder at ideen er god, og han støtter tanken om å fortette bebyggelse på sentrumsnære tomter. Han føler imidlertid at det må bygges i flere høyder og prisklasser.

– Vi har solgt attraktive leiligheter på Stekket til mellom 45.000 og 50.000 kroner per kvadratmeter, men en kan heller ikke glemme de som ikke har råd til slike boliger. Mange vil ha enklere livsstil og bo sentralt, og da fungerer for eksempel Reinsholm godt med priser som ligger lavere. Ellers kan det oppstå et slags klasseskille, sier han.

Svært attraktivt som boligområde

Fagansvarlig eiendomsmegler ved EiendomsMegler1 Verdal, Odd Bremnes, er tydelig på at rådhustomta med sin sentrale beliggenhet er en veldig attraktiv eiendom.

Han viser til boligutviklingen i andre sentrumsområder i Verdal, deriblant Stiklestad Eiendoms utvikling av Holmengården.

– Når vi kommer inn i sentrumskjernen, blir det veldig interessant for folk. Kjøperne vil ha leiligheter som er så nært sentrum som mulig. Jeg har også veldig tro på å fortette i høyden, noe som gir en veldig fin utsikt og gjør eiendommen enda mer attraktiv, sier han.

– Hva mener du at rådhustomta er verdt som boligutviklingstomt?

– Det vil komme an på kommunedelplanen og hvor høyt man kan bygge. Man kan si at utbyggerne betaler per enhet de kan bygge, så da beror verdien på størrelsen og antallet boliger de kan utvikle. Men plasseringen er veldig bra, og tomta vil ha god verdi. Det er jeg sikker på.

Overlater til politikerne

Bremnes mener at det i framtiden også vil være behov for fortetting rundt sentrum, slik det er gjort på Reinsholm. Politikken med å omdisponere landbruksområder overlater han derimot til politikerne.

– Det er et veldig pluss å bygge tett i områder som omdisponeres. Så kan politikerne selv diskutere om de eventuelt setter krav til nydyrking for ikke å redusere andelen landbruksjord selv om folk vil flytte mer sentralt. Vi ser jo at når det bygges i områder som Leklemsåsen og Forbregd, så regnes det som litt utenfor sentrum, sier Bremnes.