Fem og en halv måned etter at Grande Entreprenør startet byggingen av det nye teaterhuset i Verdal sentrum fikk mange av de ansatte ved Nord-Trøndelag Teater sin første tur inn i sin kommende arbeidsplass. Fortsatt er det godt og vel et halvt år til entreprenøren skal overlevere bygget, men forventningene sitrer allerede hos teaterfolkene.

– Jeg har aldri vært her før, men det ser kjempebra ut, sier inspisient Mari Jarstein.

Har måttet leie lokaler

Hun er sikker på at teaterhuset blir et stort løft for Nord-Trøndelag Teater, som i dag har en litt kummerlig tilværelse på Stiklestad.

– Vi kjører ofte to produksjoner med litt overlapp, og det byr på utfordringer. Da har vi måttet leie lokaler andre steder. Vi har både vært på Amfi-senteret, i Aulaen og sågar startet nye produksjoner med samlinger i Oslo, sier Jarstein.

I sitt nye bygg får de både snekkerverksted, smie og malerverksted for seg, og to saler. Til nå har på sett og vis alt dette måttet bli gjort i samme rom. Med flere produksjoner i gang samtidig er det ikke vanskelig å skjønne at arbeidsforholdene har vært krevende.

– Her får vi alt det vi ikke har på Stiklestad, smiler markedsleder Jorunn Verstad Vodahl.

Overleverer bygget i januar

Ifølge daglig leder i Grande Entreprenør, Morten Hynne, er alt i rute med byggingen. Råbygget er nå i all hovedsak ferdig, med unntak av scenetårnet. Utvendig skal bygget snart få svartbrent bordkledning, ala slik som den nye ungdomsskolen på Levanger.

I midten av januar 2017 kan Nord-Trøndelag Teater flytte inn.

– Vi er veldig fornøyd med Grande som entreprenør og tempoet og fremdriften i byggingen, sier teatersjef Nora Evensen, som har fulgt byggingen med interesse.

– Det er ikke så lenge siden jeg var inne her sist, men det har skjedd veldig mye siden den gang, sier hun.

Offisiell åpning neste høst

Ifølge teatersjefen vil de når de tar over bygget bruke vinteren og våren på å «bo seg inn». Inventar skal på plass,  og det er mye man må være sikker på at fungerer før det blir full aktivitet.

– Det gjelder både sceneteknikk og andre ting, og hele logistikken, sier Evensen.

Den offisielle åpningsmarkeringen av bygget vil finne sted i starten av september neste år. Da bør Nord-Trøndelag Teater ha alt på stell og være klar for produksjoner.

– Vi skal skape magi, både her i bygget og på vegen. Vi skal fortsette å turnere. Dette blir fremfor alt et produksjonshus, sier Nora Evensen.

Høyt under taket

På rundturen i bygget med de ansatte og pressen på slep blir det en tur innom rommene som blir verksted, gangen mellom blackboxen og den store salen, det såkalte greenroom-et (backstage-lokale for hvile med en liten kjøkkenkrok) og en tur opp i det som blir kontorlokaler i overetasjen. I produksjonslokalene nede blir det høyt under taket, i dobbelt forstand.

– Dette blir kjempebra, sier teknisk leder Øivind Holm. I likhet med de andre gleder han seg veldig til at Nord-Trøndelag Teater får sitt eget bygg.

– Vi har vokst ut av lokalene på Stiklestad forlengst, og har lenge ønsket oss et produksjonsnav slik vi får her. Det blir en helt annen logistikk opp mot produksjonene i det nye bygget.

– Vi gleder oss, sier inspisient Mari Jarstein med dagens aller bredeste glis om munnen.