Nord-Trøndelag Parkinsonforening jobber stadig for å gi både god informasjon og ulike tilbud til sine medlemmer. På en idédugnad i vinter ønsket de forslag til flere ting de kunne engasjere seg i, og da dukket spørsmålet opp om ikke golf kunne være en mulighet.

Tilfreds deltaker

Som sagt, så gjort, og i juni ble det skrevet en avtale mellom Stiklestad Golfklubb og parkinsonforeningen i fylket, der også Norges Golfforbund bidro med støtte.

– Et veldig godt tilbud, synes parkinsonrammede Ivar Risberg fra Levanger. Han uttrykker stor tilfredshet med at han sammen med kona (som ikke har sykdommen) kan spille golf sammen med andre pasienter og pårørende gjennom avtalen som både tilrettelegger litt for gruppa og gir dem en rekke fordeler.

– Golf er god trening, og fin øving for både koordinasjon, styrke og konsentrasjon. I tillegg er det allerede i utgangspunktet en sport som tar hensyn til hver enkelt spillers nivå, skryter Risberg.

Tilrettelegging og tilbud

Daglig leder i Stiklestad Golfklubb, Tore Halvorsen, forteller at de har satt av tirsdagene mellom klokken 12 og 16 spesielt for parkinsongruppa. Da kan de spille uten å tenke på alle andre som spiller golf, og får spesiell hjelp og instruksjon om nødvendig. Men avtalen er ikke til hinder for at de kan spille når som helst. Tilbudet gjør at de kan nøye seg med halv medlemskontingent, de slipper å betale for baller til drivingrangen, får reduserte priser i proshopen, på utlån av utstyr og bruk av simulatoren, og kan drikke gratis kaffe.

– Så her er det gode muligheter både for å trene golf og for å ha det koselig sammen, sier Halvorsen.

– Jeg vil si det er en veldig generøs avtale, sier styreleder i Nord-Trøndelag Parkinsonforening, Viktor Iversen.

Tilbudet gjelder like mye de pårørende som de parkinsonrammede, siden flere av dem kan være helt avhengig av at folk er med når de drar på ting.

Bra interesse

Da forslaget ble lansert var det rundt 15 stykker som viste interesse, og nå som tilbudet er igang er det 10-11 personer som faktisk har meldt seg på. Halvparten av dem har spilt golf før, mens den andre halvparten er helt ferske i gamet.

For parkinsonrammede er det viktig å trene og holde seg i form, og de som har sykdommen oppfordres til å gjøre alle bevegelser store. Golf er en fin mulighet til å overdrive bevegelsene, ikke bare når man svinger golfkølla i et slag, men hele vegen rundt på banen. Det å gå rundt banen med golfbagen er dessuten god trening alene.

– Vi trodde det kanskje ville bli langt og tungt å gå, så vi har stilt golfbil til disposisjon, men den første gruppa som var ute sa at det skulle de slett ikke ha. De gikk hele vegen som hvilke som helst spillere. Det var imponerende, synes styreleder i Stiklestad Golfklubb, Oddbjørn Sjøvold.

Konkurranseinstinkt

Gerd Hovdal er en av de andre som har meldt seg på tilbudet. Hun er operert for parkinson, og tidligere i år fikk hun enda en liten utfordring idet hun måtte operere det ene håndleddet. Men nå er gipsen tatt av, og bevegelsen blir stadig bedre.

– Denne avtalen er veldig bra. Golf er god trening, og ikke bare det, jeg kjenner at det gamle konkurranseinstinktet rører på seg også, smiler Hovdal.

Ganske ny levangsbygg Leif Klokkerhaug, opprinnelig fra Møre og Romsdal, har vært en viktig bidragsyter i utviklingen av det nye golftilbudet på Trones. Han har en kone med sykdommen, og har utviklet liknende tilbud i hjemfylket. I Ålesund valgte en gjeng å kalle seg «The Shaky Four» da de ble med. Så selvironien er det ingen ting i vegen med hos de som er rammet.

Putten midt i hullet

Smilet sitter da også veldig løst hos gruppa som er til stede når tilbudet presenteres på Trones. Ute etterpå er det først oppvarming på drivingrangen, hvor ballene sendes avgårde alt fra noen få meter til hundre meter unna. Ivar Risberg avslutter med et perfekt utslag, før han blir med på puttingrangen, og der sitter ballen midt i hullet fra flere meters avstand.

Avtalen mellom Nord-Trøndelag Parkinsonforbund og Stiklestad Golfklubb er en del av Norges Golfforbunds tilbud GGG - Golf grønn glede. Det er et opplegg rettet mot alle slags grunner av bevegleseshemmede og funksjonshemmede.

– Vi er veldig fornøyd med den avtalen vi har fått, og kan ikke annet enn å anbefale også andre grupper og foreninger å ta kontakt med Stiklestad Golfklubb for å få liknende avtaler, sier styreleder i Nord-Trøndelag Parkinsonforbund, Viktor Iversen.