Det er mye som allerede er blitt sagt i forbindelse med den nye kommunedelplanen for Verdal by. Det kom inn 61 høringsuttalelser, og flere kreative forslag har blitt presentert i avisa de siste ukene. Jostein Grande og Berit Fikse – begge Sp-medlemmer som sto fram som enkeltpersoner – ønsket å flytte rådhuset til Minsaas plass, legge til rette for et høyt bolighus på den nåværende rådhustomta, og få biblioteket ned på bakkenivå. Oddleiv Aksnes (H), på sin side, ser for seg en ishall midt i sentrum.

Verken Venstre som parti eller lokallagsleder Bjørn Stian Hojem har slike oppsiktsvekkende ideer for framtida til Verdal sentrum. Men de har like fullt klare tanker om hvordan byen bør utvikles.

– Først og fremst ønsker vi oss en helhetlig plan for hvordan det skal se ut her, slik at utbyggerne ikke bare ikke bygger ut i hytt og pine slik de vil, sier Hojem, og uttrykker sin enighet overfor sivilarkitekt Per Audun Letnes uttalelser i mars. Han etterlyste også en slik plan, og kalte utbyggingen alt for tilfeldig og lite estetisk.

– Sentrum bør fortettes og det bør bygges i høyden der det er naturlig, for eksempel ved kornsiloen kan det bygges 7-8 etasjer. Vi mener Snøhettastudien bør tas fram av skuffen og brukes mer aktivt i planarbeidet fremover, sier Hojem.

Tror ikke på «rådhuseffekt»

Det er særlig en grunn til at partiet ønsker en fortetting i boligutviklingen, og det er å spare matjorda i de ytre delene av byen. Dette var også et sentralt punkt i deres høringsuttalelse til planen. Venstre ønsker nå en grønn grense for omdisponeringen av dyrka mark, hovedsakelig ved utkanten av Reinsholm mot Fæbyjordene. Dette for å hindre utbygging av boliger eller annet der, slik at mest mulig av jorda kan brukes til landbruk.

– Dette er vi bastant på. Vi vil ha en fastsetting av ei grønn grense, slik at byggingen skjer innenfor det området som er inntegnet på forhånd, slår Hojem fast.

Bevaring av matjorda var en av grunnene til at Jostein Grande foreslo å bygge et høyt leilighetshus på rådhustomta. Hojem er likevel ikke sikker på om det er veien å gå.

– For det første er flytting av rådhuset en debatt jeg egentlig ikke vil ta nå. Det handler om så mye mer, med finansieringen og det hele. Og jeg syns ikke vi skal ta oss råd til det akkurat nå, det blir feil disponering av ressurser, sier Hojem.

– Men de ville vel finansiere flyttingen ved hjelp av salget av tomta?

– Jo, da. Men så er det igjen et spørsmål om hva et rådhus skal inneholde av offentlige funksjoner og leietakere i framtiden. Det er ikke veldig ofte den vanlige menigmannen er på rådhuset, så jeg er ikke sikker på om jeg ser synergieffektene av å flytte det til sentrum uansett, svarer Venstres lokallagsleder.

– Hva med en ishall der?

– Jeg syns ikke vi skal være så bombastisk å si bare én idrettsgren, så jeg ville heller hatt en vanlig idrettshall der. Et innendørsanlegg med mange forskjellige hallaktiviteter.

Vil ha kontorbygg og gågate

Hojem har derimot en annen anbefaling for Domus-bygget: Gjøre det til et kontorlokale med mange arbeidsplasser, og med biblioteket fortsatt i førsteetasjen. Kanskje med leiligheter i toppen, også. Det vil utfylle det kulturkvartalet som allerede er skapt der, mener han.

– Et slikt næringsbygg hadde vært kjempeflott, og kunne skapt aktivitet her. Skal vi først bygge Verdals Barcode, må vi ha et innhold å fylle det med – ikke bare boliger! sier Hojem, og skyter til at for eksempel VIP-senteret kunne flyttet inn dit.

Samtidig foreslår han å stenge jernbaneovergangen for trafikk, og dermed gjøre Nordgata til ei rein gågate. Dette er for øvrig en gammel tanke her i Verdal, men Coop sa nei tilbake i 2004. De snudde derimot i 2012, og åpnet opp for det – så får en nå se hvordan det blir med den kommende sentrumsplanen.

Positiv til badestrand

Hojem vil også gjøre vestside av Verdal sentrum mer tilgjengelig for alle, da han mener dagens sentrum ikke tar mye hensyn til barn eller folk med nedsatt funksjonsevne. At det hadde blitt litt finere der hadde Hojem heller ikke sagt nei til, ettersom det ser ganske stusslig ut der per dags dato, ifølge han.

En annen del av sentrum som fortjener mer oppmerksomhet er Moeparken, i Hojems øyne. Jan Juberg fremmet sine tanker om en badestrand der i torsdagens Innherred-utgave, og det er slettes ingen dum idé, mener Hojem.

– En bystrand skulle bare mangle i Verdal, enten i tilknytning til Moeparken eller ved utløpet av Verdalselva, sier han.

– Og jeg er enig i at Moeparken er egentlig en kjempefin park som brukes altfor lite. Den skulle vært rusta opp, i hvert fall, konkluderer Venstre-Hojem.