4.087 søkere har fått plass kommende skoleår, ved de ulike campusene til Nord universitet. Høstens opptak er det første etter fusjonen ved årsskiftet.

– Dessverre er det en nasjonal trend med for svake søkertall til lærerutdanningene. Vi må se på hvordan vi kan øke søkingen til disse utdanningene, i samarbeid med staten, fylkene og kommunene, fastslår rektor Bjørn Olsen.

Må gjøres noe nasjonalt

Han antyder at det kan være behov for ulike tiltak ulike steder i landet for å få rettet opp i problematikken.

Nord universitet har gode søkertall til barnehagelærerutdanningen og også enkelte av lærerutdanningene, selv om totalen er for dårlig.

Fra i høst gir universitetet tilbud om en femårig masterutdanning for lærere, noe som fra neste høst blir obligatorisk over hele landet. Det stilles fra nå av også krav om karakteren 4 eller bedre i matematikk for å starte på grunnskolelærerutdanningen.

Ventelister på andre studier

Helse- og sosialfagene er mest populære, og studiene der blir fylt opp.

– Dette er studiene som har lengst ventelister, forteller Olsen, som også kan glede seg over god søking til økonomi- og ledelsesfag. Der har over 1.000 søkere fått tilbud om plass, innenfor bedriftsøkonomi, eiendomsmegling, HR-studier (Human Resources, altså menneskelige ressurser) og ledelsesfag.

– Såkalte blågrønne fag er også populære hos oss. Det gjelder blant annet studiene Animal Science (dyrevitenskap), dyrepleie, husdyrfag, biologi og havbruksdrift og ledelse. Også her er det venteliste på noen studier, sier rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen.

P.S. Jakter du på ledige studieplasser ved Nord universitet, kan du se her.

Populære folkehøgskoler

Folkehøgskolene rundt i landet opplever stadig økt interesse. De siste ti årene har antall elever steget med nesten 20 prosent.

– Å se enkeltmenneskene i utdanningssystemet er folkehøgskolene mye bedre på enn alle andre folkeslag, mener Venstres leder Trine Skei Grande, som synes det tradisjonelle norske utdanningssystemet kan være litt for firkantet til å dyrke frem kvaliteter og talent hos den enkelte.

Ledige linjer

Ved Skogn folkehøgskole er ledige plasser på linjene håndball Brasil, foto din stil Paris og USA, USA film og friluftsliv, Jakt og fiske i Norge og USA og Livslinja Thauiland, mens det er venteliste på Kickboksing og fitness.

På Bakketun i Verdal er det ledige plasser på Teater og skuespillerarbeid, Musikk artist, Bistand Peru, Capture Peru, film og reiseliv, Lydteknikk og musikkproduksjon og Challenge explore, mens det er venteliste på Sport Extreme Australia, og de som måtte være interessert i linjene Sjakk matt eller Adrenalin oppfordres til å ta kontakt med skolen.