Men økningen i kapasitet skjer nok ikke i år. Det forteller Vegard Røstad, leder for korndriften ved Felleskjøpets kornmottak på Rindsem Mølle.

– Vi løfter taket for å få plass til mer utstyr, og det gir oss mulighet til å utvide kapasiteten mer i framtida, sier Røstad.

Per nå kan Rindsem Mølle romme inntil 11 000 tonn korn. Hevingen av taket har ingen betydning for hvor mye plass de har til korn i framtida.

– Ofte handler kapasiteten mer om hvor fort vi kan kjøre inn kornet og tørke det, altså behandlingen. Det er det som har vært problemet her omkring, forklarer Røstad.

Klar til sesongen

Utbyggingen begynte rundt starten av juni, og skal etter planen være ferdig i slutten av august. Det ser derimot ut til at Triobygg, utbyggeren, blir ferdig før tiden.

– All honnør til dem. De skulle ha fjernet stillasene foran der vi mottar kornet innen femte august, men det har de alt gjort. Dermed er vi klare til å ta imot korn allerede nå, sier Røstad, og informerer om at de forventer årets første levering omkring 10. august. Sesongen kan bare starte, med andre ord.

– Men vi er litt usikker på når. Akkurat nå er det veldig drivende vær, med passelige temperaturer, legger Røstad til.

Hevingen av taket koster mellom 1,5 og 2 millioner kroner, og vil resultere i et ca. 4 meter høyere bygg. Da blir mottaket ca. 23 meter høyt.

Gir nye muligheter

Årsaken er, som nevnt, å få plass til flere og bedre maskiner og utstyr. Disse maskinene vil ikke komme til Mølla i 2016, og derfor kan ikke bøndene forvente økning i kapasiteten i år.

– Så for produsentene vil ikke utbyggingen få noen følger i år. Men hevingen gir oss muligheten til å bruke større maskiner i framtida, og øke kapasiteten etter det, sier Røstad.

I Verdal leverer bøndene kornet enten til mottaket på Rindsem eller ved kornsiloene i sentrum av byen. Før ble det klaget mye på kapasiteten ved mottakene, og presset fra produsentene førte blant annet til en stor utbygging ved Rindsem Mølle i 2012. Da økte de lageret med hele 3000 tonn ved hjelp av to nye siloer, og bygde samtidig en stor gasstørke.

– Økningen av mottakskapasiteten er en kontinuerlig prosess, og vi forsøker hele tiden å gjøre den bedre, påpeker Røstad.

– Vi ser nå på anlegget at vi har god kapasitet på tørkinga og god kontroll på lagringa av kornet. Vi arbeidet derfor hele tiden med å se på kapasitetene i anlegget slik at vi skal få en god og rasjonell drift i anlegget.

Vurderer ny mottakslinje

I fjor mottok Røstad og kollegaene få klager på kornkapasiteten, men det skyldes ikke nødvendigvis at situasjonen er god nok i Verdal.

– Stort sett var alle fornøyde i fjor, og jeg har ikke hørt om noen som klaget. Men det skyldes nok dårlige kornavlinger og lite kornmengde, utfyller Røstad.

Etter årets utbygging og tilrettelegging for bedre utstyr har korndriftslederen tanker om å bygge et nytt mottak på Rindsem i framtida, og slik kunne ta imot enda mer korn. Lagerkapasiteten, på 11 000 tonn, blir fortsatt den samme.

– Ved utbygging av tak har vi mulighet til å få inn større maskiner på mottakslinja i framtida, noe som igjen vil føre til endra bedre mottakskapasitet i sesongen for våre bønder. Vi har også sett på mulighetene for å utvide mottakskapasiteten med en ny mottakslinje i framtiden, og det mener vi skal være fullt mulig. Disse planene vil vi ha på bordet og arbeide videre med, så får vi se behovet etter hvert, opplyser Røstad.