Siden lanseringen av Pokémon Go tidligere denne måneden har man kunnet lest- og hørt om det rekordsprengende mobilspillet nesten over alt. I gatene og andre steder ute i friluft ser man stadig små og store Pókemon-trenere på jakt etter de populære «lommemonstrene». De er nemlig virtuelt plassert rundt omkring i den virkelige verden, og spillerne kan fange dem bare ved å oppsøke disse stedene.

Spillet bruker GPS, mobilkamera og mobildata for å få til dette, og kan virkelig kalles banebrytende innen spillverdenen. Millionvis av brukere finnes i dag verden over, og trenden ser ikke ut til å dabbe av med det første.

Bruker opp mobilbatteriet

I Norge ble spillet lansert så nylig som i forrige uke. Det har elektronikkbutikkene fått merke, kan Spaceworld Soundgarden-selger Tony Stjern (21) skrive under på. Årsaken er spillernes enorme bruk av mobiltelefonen på steder der stikkontakter er mangelvare, og man kan jo ikke gå tom for strøm midt under en Pokémon-jakt. Derfor har mange gått til investering av «powerbanker», også kjent som strømbanker eller nødladere. Disse produktene kan overføre sin lagrede strøm til din mobil, og tydeligvis er det mange som trenger litt ekstra batterilevetid i disse Pokémon-dager.

Omkring 15 solgte på 6 dager

– Vi solgte like mange på én dag som vi til vanlig gjør på to uker, forteller Stjern i Spaceworld Soundgarden på Magneten.

Han har ikke mange konkrete salgstall å informere avisa om, men anslår at de har solgt mellom 10 og 15 stykker (!) siden spillets norgeslansering på lørdag.

– Salget har gått ekstremt bra, og vi merket det med en gang spillet ble sluppet her i Norge. Og det gjelder for hele kjeden, ikke bare vår butikk, forteller Stjern.

Selgeren informerer videre om en økende popularitet for strømbankene, men at det butikken opplever nå likevel er en liten eksplosjon.

– Bestillingene på «bankene» har vel tredoblet seg, sier Stjern.

– Går dere ikke tom?

– Nei, ikke med det første. Dette er et produkt vi alltid skal ha i butikken, så vi bestiller dem opp støtt og stadig, svarer han.

Tror salget vil fortsette

Stjern og Spaceworld-butikken på Magneten har strømbanker av tre forskjellige størrelser og strømplass. Den største har en kapasitet på 13 000 mAh (milliampere hour, benevning for strøm), hvilket duger til 6-7 ladninger av telefonen, ifølge Stjern. Den minste har til sammenligning 2600 mAh, bare nok til én oppladning.

– Hvem er det som kjøper slike?

– Det er kunder i alt fra 11- til 30-årsalderen, svarer Stjern, men påpeker at få sier de skal bruke dem til Pokémon – tross boomen siden lørdag.

Han tror uansett salget vil fortsette i samme takt en stund til, ettersom Pokémon-feberen bare nettopp har kommet til landet.

Bedt om å fange Pokémon for andre

– Det kommer stadig flere hit for å kjøpe dem. Jeg tror heller ikke alle her omkring har begynt å spille Pokémon enda, og de forstår nok ikke hvor mye strøm det faktisk tar.

– Spiller du selv?

– Nei, jeg gjør ikke det. Men jeg får stadig vekk spørsmål, når jeg skal løpe en tur eller lignende, om jeg kan ta med telefonen til andre for å fange Pokémon, forteller Stjern, før han går videre til å prøve å fange kunder i stedet.

Med strømbankene kan brukerne ladde telefonene uten bruk av stikkontakter.