Jostein Grande (Sp) ville ha rådhuset inn i det gamle Domus-bygget, mens Oddleiv Aksnes (H) så for seg å bygge en ishall midt i Verdal sentrum. Bjørn Stian Hojem (V) på sin side tror en vanlig idrettshall hadde vært bedre.

Alle disse forslagene møter nå motbør fra sentrale personer innen Verdals næringsliv. Per Ivar Bakkenget, styreleder i Verdal Næringsforum, og Ole Gunnar Hallager, leder for handel, service og reiseliv i samme organisasjon, mener det finnes bedre løsninger når byen skal utvikles.

– Hall og rådhus der blir å kaste bort areal, er de samstemte om.

– Vi har et arealkrevende sentrum, og vi må ha noe der som står seg i 50 år. Noe en hele tiden vil ha bruk for, sier Per Ivar Bakkenget.

Hallager vil heller ha hall der det allerede drives idrett, som ved Verdal videregående. Og om det nå skal være for isaktivitetens skyld, foreslår de heller en skøytebane i Moeparken.

Næring og leiligheter

Duoen fra næringsforumet tror næringsliv og leiligheter på Domus-tomta og Minsaas plass-området er den mest fornuftige løsningen for å skape aktivitet i sentrum.

– Vi bør ha næringsvirksomhet der. Enten kontor, handel eller annet. Også må vi innse at vi må ha leiligheter der i tillegg, for næringsareal er ikke lønnsomt nok i seg selv – i hvert fall ikke på kort sikt, argumenterer Bakkenget.

Han og Hallager foreslår næringsvirksomhet i de første etasjene der Domus-bygget står i dag, og leiligheter på planene over. Berit Fikses (Sp) idé om å legge biblioteket på gateplan er næringsforum-karene også positive til, og sier det kunne fått plass i det samme bygget.

Må tåle liv og lyd

– Om vi hadde fått til dette ville vi hatt liv i byen både på dagtid og kveldstid, siden det blir aktivitet om dagen og folk fortsatt bor der når det er kveld. Da kunne man også hatt restauranter og utested der, sier Bakkenget.

– Men om folk skal bo der må de også tåle liv i sentrum. Det kan bli litt lyd, og man må regne med at en bil passerer i halvtimen, påpeker Hallager.

Bakkenget fremhever også byen som flott tilrettelagt for pendlere, med tanke på jernbanestasjonen, hvilket er et godt poeng for å ha næringsvirksomhet i sentrum. Derfor mener han – i likhet med Venstres Bjørn Stian Hojem – at firmaene på VIP-senteret godt kunne tilholdt i byen i stedet for Ørin.

– Også kunne Siva tatt en rolle i den aktuelle eiendommen, for det er krevende å utvikle næringseiendom, legger Bakkenget til.

Siva er for øvrig et statsforetak som gjennom eiendomsinvesteringer og innovasjonsaktiviteter skal senke barrieren for etablering av næringsliv og bedrifter, og koble dem sammen i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk.

Vil lede folket til byen

Et annet tiltak de vil ha på banen er å utbygge elvepromenaden og la den gå i en akse opp til Minsaas plass. Slik tenker de å lede folk inn til sentrum i større grad enn man opplever i dag.

– Vi ønsker å få folk til å trekke inn i sentrum, og det kan vi gjøre ved å binde sammen elvepromenaden, Minsaas plass og jernbaneundergangen. Akkurat nå kommer man jo inn på «bakgata» når man går fra Amfi og til den andre siden, og havner litt i skyggenes dal, sier Bakkenget.

Forrige uke trakk Bjørn Stian Hojem fram en gammel idé om å gjøre Nordgata til en gågate, noe Bakkenget og Hallager også kan se for seg.

– Om jernbaneovergangen blir stengt sier det seg kanskje selv at det blir naturlig, mener Bakkenget.

– Selv føler jeg det er feil, nå også, å kjøre gjennom Nordgata. Det går seint, og kjennes ikke naturlig, sier Hallager.

Samtidig vil ikke herrene fra næringsforumet være så bombastiske å kreve at all trafikk fjernes fra sentrum.

– Det er et tveegget sverd det der, for vi må ha tilgjengelighet til butikkene også. Da trengs det biler og parkeringsplasser. Biler har jo kommet for å bli, og jeg er mer mot avgassene enn mot bilene selv, sier Bakkenget.

Helhetlig og tilrettelagt

Som flere andre etterlyser han og Hallager en helhetlig plan for utformingen av sentrum, for å forhindre «klattvis» utbygging.

– Vi må nok benytte høyden, men med en helhetlig plan slipper vi ulike byggeskikker over alt, sier Hallager.

– Det må også bygges arkitektonisk fint. Om 20 år må vi kunne si «det her ble bygd fint!», så vi må gjøre det ordentlig, ikke bare billig, tilføyer Bakkenget.

De roser samtidig mange av tiltakene som har blitt tatt i sentrum de siste årene: skateparken, Tindved kulturhage, Teaterhuset, og nå nylig Talia.

– Nå handler det om å få det til å henge sammen, å fullføre trådene, og legge til rette for både næringsdrivende og besøkende, mener Hallager.

Og sentrum skal være et sted for alle. Både eldre, barnefamilier og andre folk.

I motsetning til 61 andre har ikke næringsforumet kommet med noen høringsuttalelse til kommunedelplanen for Verdal by. Det skyldes indre uenigheter i forumet, da de har medlemmer både fra landbruk, næringsliv og så videre. Flere av medlemmene har dog kommet med uttalelser på egenhånd.

Det skal også nevnes at Bakkenget og Hallager går ut i avisa som privatpersoner, og snakker ikke på vegne av næringsforumet i denne debatten.

– Situasjonen i Verdal nå er egentlig unik. Du finner ikke et sentrum i den moderne verden som kan gjøre de endringer vi kan gjøre nå. I tillegg er sentrum her bare to minutter unna togstasjonen, sier Bakkenget