Nyetablerte Grobian har grillet og levert mat i lange baner siden juni. Burgerombringingen har vært en ubetinget suksess.

– Vi har levert et sted mellom 300 og 400 burgere siden vi startet i begynnelsen av juni, men nå tar vi pause – for å ha fullt fokus på matserveringen under martnan, sier primus motor Stein A. Nyeng.

Kjøretid gir utfordringer

– Noen klager over at burgerne ikke har vært varme nok?

–Dette var en utfordring i starten, det ble forbedret – men det er vanskelig å unngå varmetap når maten skal transporteres 10–15 minutter etter at den er grillet ferdig. Om du kjøper pizza og tar med hjem, er den logisk nok sjelden rykende varm når du serverer den.

Det skal imidlertid sies at de aller fleste kundereaksjonene er positive. På sosiale medier har Grobian fått karakteren 4,9 av fem mulige poeng – fra en gruppe bestående av over 30 kunder.

Hemmelig oppskrift

– Vi har brukt nesten ett år på å utvikle burgeren slik vi ønsker den. Halsan-mannen Arnt Olav Grendahl har vært sentral i utformingen, og vi mener nå å ha funnet suksessoppskriften. Den er foreløpig en hemmelighet, men den er utelukkende basert på lokale råvarer. Grønnsaker henter vi for eksempel fra Røstad øvre, og selvsagt kylling fra Ytterøykylling, forklarer gründerne Gaute Sundal og Stein A. Nyeng.

Toppidrettsutøveren Espen S. Aksnes er en av Grobians trofaste kunder, og var en av de siste som fikk tilkjørt grillet burger – før tilbudet nå tar slutt. Espen kan ikke få fullrost maten:

– Jeg er mer enn gjennomsnittlig interessert i mat og kosthold, og er veldig opptatt av hva jeg spiser. Selv om jeg elsker å grille mat på egen hånd, er jeg ikke i nærheten av å få til samme kvalitet på maten som Grobian klarer. Den er absolutt i toppklasse, sier Espen S. Aksnes.

Verdt prisen

Espen forbrenner mer enn de fleste av oss, og spiser tilsvarende. Han trenger et daglig påfyll av om lag 6.000 kalorier, og spiser regelmessig annenhver time. I den siste bestillingen ba han like godt om en firedobbel (!) hamburger – men til sammen cirka 400 gram kjøtt:

– Med brød og salat var måltidet på over 900 gram. Det smakte utmerket, og da var jeg god og mett i flere timer etterpå. Den gedigne burgeren kostet drøyt 300 kroner ferdig levert, og var vel verdt pengene, mener Aksnes.

Grobian Grillhus skal som kjent åpne i det tidligere Bøndernes Hus ved Torvet i Levanger. Ombyggingsarbeidet har tatt lengre tid enn forventet, og det blir neppe noen åpning før om nærmere tre måneder.

I øverparken

– Vi hadde et hårete mål om å kunne åpne før Levangermartnan, men innså ganske raskt at det var vel ambisiøst. Nytt, omfattende ventilasjonsanlegg krever svært mye arbeid, og dette har forsinket oss. Vi benytter oss av kullgrill til all tilbereding, dette medfører ekstra utfordringer for utbygger. Nå ser det ut til at vi kan starte i midten av oktober, sier Nyeng, som vil lansere gourmetmaten under den nevnte martnan.

Grobian Grillhus inntar da øverparken (eller Sejersteds park) sammen med Ytterøens brewing company – og da vil både vått og tørt stå på menyen.

– Det har bare vært en liten del av vår meny som har vært inkludert i bringetilbudet, men under martnan vil vi også friste med en nykommer kalt Mexicana. Den er naturligvis inspirert av meksikanske mattradisjoner med en grobiøs vri. Den blir litt røff i kanten, slik Grobian betyr, sier Stein A. Nyeng.

Den komplette menyen for gourmethuset er ennå ikke klar, men Nyeng & co. lover et bredt spekter av burgere og biffer, og planlegger også vegetarmat.

P.S. Mandag 25. juli melder Grobian på Facebook at de vil starte opp i månedsskiftet oktober/november.