Tirsdag kunne John Olav Oldren på vegne av grunneierne i Verdalselva Fellesforvaltning og John Olav Larsen i Verdal Jeger og fiskeforening (VJFF) endelig offentliggjøre en real gladsak for ivrige laksefiskere: På grunn av tilnærmet tørre vassdrag, får Verdalsvassdraget forlenge fiskesesongen med 15 dager, til og med. 15. august. Ordinært varer fisket fra 10. juni og avsluttes 31. juli.

- Vi søkte Miljødirektoratet om å få utvidet fisket, og vi har ventet lenge på å få svaret. Mange har spurt oss om det var mulig å forlenge sesongen, men vi har ikke kunnet si ja før det skriftlige svaret endelig kom nå, sier en svært fornøyd John Olav Larsen på vegne av det felles forvaltede vassdraget. Utvidelsen betyr at fiskesesongen for mange blir berget.

Ni tatt

Vannføringen har i juni og juli vært langt under normalnivået, og har siden sesongstart bare vært nærme medianen én dag. Det viser seg også på oversikten over fangstrapportene, hvor det er registrert kun ni laks den siste uken.

- Det er svært lite vann, så fisken kommer seg ingen steder. Er det én ting laksen trenger, så er det vann. Nå ser det heldigvis ut til at vi får noen dager med regn i helgen, og da blir det regndans dersom det slår til, sier Larsen.

Trenger tre regndager

I sitt skriftlige vedtak skriver direktoratet at sesongen kan forlenges på grunn av den lave fangsten til nå. Kvoten er satt til 320 laks, og foreløpig er det bare tatt om lag 100 laks i deres område. Store deler laks har nemlig gått langt opp i vassdraget før vannføringen nesten forsvant, og dermed er det lite å se til laksen i fiskeområdene.

- Miljødirektoratet vurderer at den omsøkte utvidelsen av fisketid er forsvarlig, jf. naturmangfoldloven § 8. Miljødirektoratet har lagt vesentlig vekt på Fylkesmannens vurdering, data fra fisketellingene i Granfossen samt at det er satt en totalkvote for laks i vassdraget som sikrer at laksebestanden ikke overbeskattes.

Det betyr også en utvidelse for fisket ovenfor Granfossen, som går på egne fiskekort.

- Dersom vi får tre dager med nedbør nå, så vil det ha svært mye å si for fisket. Derfor håper vi virkelig at værmeldingene stemmer denne gang, etter en sommer hvor meldingene har skiftet mange ganger daglig, sier Larsen.