Per Hangerhagen, direktør i Gipling AS, har ikke landet byggestartsdato eller størrelsen på det kommende Byggmakker-bygget enda. Foto: Privat/Byggmakker

Det er Coop som eier Xtra Bygg, og byggevarehuset de nå setter opp i Verdal blir faktisk deres største i landet. Xtra Bygg finner man også i Levanger, men nå øker de satsingen betraktelig her i området med den enorme etableringen i nabokommunen. Det kommende storbygget på 7000 kvadratmeter skal inneholde en butikk på omtrent 3000 kvadrat, mens de resterende 4000 kvadratmeterne kommer i form av et «drive in»-område hvor folk kan kjøre inn, laste opp med tyngre byggevarer og kjøre ut igjen.

Xtra Bygg vil ligge like ved Hamnevegen på østsiden av E6-brua. Rett ved NTEs lokaler, for å være mer presis. Og når et såpass stort bygg ligger like ved en så trafikkert veg, vil det helt klart bli en godt synlig del av Verdal.

– Jeg hører det er mange som lurer på hva som skjer der, og lurer på hva det svære bygget er for noe, sier Ole Gunnar Hallager, som blir daglig leder ved byggevarehuset.

– Vi skal løfte området her, og vi får samtidig en annen måte å kjøre inn til Verdal på. Det blir en annen velkomst enn tidligere, og vi tror vi vil heve uttrykket til Verdal.

Skal ta suksessen til Verdal

Han har jobbet for samme byggevarehus i Levanger siden 2009, ett år etter oppstarten der borte. Hallager har da vært med på å gjøre den butikken til det den er i dag.

– Der har vi hatt en kjempesuksess. Jeg vil ikke ut med tallene, men vi har minst doblet omsetningen siden oppstarten, forteller han.

– Og nå skal vi ta suksessen til Verdal. Her får vi landets største, beste og flotteste Extra Bygg-butikk, sier en håpefull Hallager.

Sammenlignet med andre byggevarehus – ikke bare de innen Coop – vil det kommende Xtra-huset være et av de klart største i Trøndelag. I Nord-Trøndelag er det bare Byggmakker Gipling på Steinkjer som er større.

– Bortsett fra dem må man til Trondheim for å finne større enn oss, sier Hallager.

Slapp mais-skrekken

Byggingen av Extra Bygg Verdal begynte i januar i år, etter at prosjektet ble bestemt en gang på vårparten i 2015. I februar skal lokalene stå ferdig.

– Vi er godt i rute, alt går strøkent i henhold til framdriftsplanen, hevder Hallager.

– Ikke noe mais i veggen her, altså, slik det var i Teaterhuset? (Grande Entreprenør måtte rive veggen i juni)

– Jo, det var det faktisk. Men det ble fort håndtert og fjernet, så det ble ikke noe problem, svarer Hallager.

Alt ved bygget gjøres av lokale firma fra Verdal, blant andre Byggmesteran, Langnes og Bakkan og S-Rør.

Og når bygget endelig står ferdig, vil det bli arbeidsplass til 15 årsverk, uten at antall ansatte er riktig klart enda.

– Vi holder på å vurdere dette i interne prosesser, blant annet fordi vi også skal stenge Coop Byggmix på industriområdet når nybutikken kommer, forklarer byggevarehusets kommende daglige leder.

Konkurranse fra naboen

Extra Bygg sikter seg inn på en omsetning på 70 millioner kroner i året, og vil først og fremst prøve å kapre kunder i det lokale privatmarkedet i Verdal. Hallager nevner Inderøy og Mosvik som beskjedne ytterkanter for det markedsområdet de sikter seg inn mot, tross størrelsen på forretningen.

– Målet vårt er å befeste Extra Bygg som en markedsleder på privatkunder. Det er dem vi satser på, understreker han.

Men få bransjer er uten konkurranse, og for Xtra Byggs del vil en av motstanderne ligge nesten dør til dør. Byggmakker skal nemlig også etablere seg på det samme området. De kommer heller ikke med noen småbutikk.

– Er du redd konkurransen?

– Nei. Konkurranse gjør oss bedre, og vil gagne både oss og kundene våre. Vi mener selv vi har et bra nok konsept med gode priser og tjenester. Det blir topp, og så får den beste butikken vinne, slår Hallager fast, og påpeker at Byggmakker satser mer på proffmarkedet, ikke så mye på privatkunder.

– Hvor stor fordel er det å komme dit først?

– Jeg tror det er lurt å komme i gang så fort som mulig, ja. Uansett vil det bli veldig gode muligheter for kundene til å handle byggevarer her, sier Hallager.

Skal bli proff på privat

Administrerende direktør i Gipling AS – eierne av den kommende Byggmakker-forretningen, Per Hangerhagen, sier til avisa at de ikke er helt sikker på når byggeprosessen starter for deres byggevarehus der borte, men tror de vil komme fort når første spadetak er tatt.

– Vi skal fortsatt holde vår posisjon på Verdal, ja. Vi har kjøpt tomt innpå der, og så skal vi lande en beslutning på byggestart i løpet av høsten, sier Hangerhagen.

– Og det blir bra for kundene som får mer å velge i, skyter han til.

Byggmakker-sjefen erkjenner at deres største styrke er proffkundene, som Hallager påpekte. Men de har ikke tenkt å gi bort privatkundene til Xtra Bygg, heller.

– Vi er bra på proffmarkedet, og nå vil dra den komptansen over til privatkundene, og være proff til privat også.

Uviss størrelse

I likhet med Hallager tror Hangerhagen konkurransen på stedet kommer forretningen hans til nytte.

– Vi har tro på konkurranse. Det for oss til å være skjerpa og gjør oss bedre, mener Hangerhagen.

– Tror du Xtra Bygg har en fordel av å være der først?

– Det kan godt være en fordel, det. Vi er mest opptatt av kundene våre og at de blir godt ivaretatt, og da kommer lokalisering inn som et av momentene.

– Er Verdal stor nok til begge?

– Ja, definitivt, slår Hangerhagen fast.

Byggmakker befinner seg i dag på Ørin i Verdal, så sånn sett er de her allerede. De skal uansett øke satsningen, selv om det er uvisst hvor stort nybygget blir.

– Vi har ikke landet størrelsen enda. Det blir ikke det største bygget, men vi skal gjøre forretningen til den beste for kundene. De vil ikke bruke så langt tid inne i butikken uansett. De vil ha god hjelp, finne varene og dra igjen, sier Hangerhagen.