Den nasjonale ulykkesstatistikken viser at det så langt i sommer ikke har vært noen dødsfall i trafikken i Nord-Trøndelag i løpet av juni og juli, per 30. juli. På landsbasis har det vært 37 trafikkdrepte i løpet av de to siste månedene. Det er 13 flere enn i de samme to månedene i fjor.

- Dette er nedslående. Vi har ingen umiddelbar forklaring, sier Vibeke Grimstad i Statens vegvesen.

Ingen trønderske dødsfall

Hittil i år har det vært 84 trafikkdrepte på norske veier. Det er betydelig høyere enn på samme tid i fjor, da det var 63 trafikkdrepte.

- Selv med en oppgang fra fjorårets rekordlave tall, kan likevel 2016 bli et av årene med færrest omkomne. Vi må tilbake til årene etter krigen for å finne tilsvarende lave tall. Vi er selvsagt glad over den positive utviklingen. Men dette er langt mer enn tall og statistikk for dem som rammes. Bak hver eneste ulykke ligger det skjebner, som berører, rammer og preger familier, venner, kolleger og lokalsamfunn for alltid. Derfor er trafikksikkerhet vår viktigste oppgave, sier Grimstad.

Av sommerens 37 dødsulykker er Rogaland (6) og Buskerud (5) hardest rammet. Vestfold og de to Trøndelag-fylkene har ikke hatt en eneste dødsulykke i juni og juli.

Mye kunne vært unngått

Vegvesenet skal gjøre sitt til trafikksikkerhet gjennom å bidra til gode sikre veier og tydelig informasjon. Men bilistene må også gjøre sitt.

- Om alle i trafikken hadde holdt fartsgrensen, kjørt etter forholdene, brukt sikkerhetsbelte og vært rusfri hadde svært mange dødsulykker vært unngått, sier Vibeke Grimstad.