Familiedagen på Trones ble rammen rundt den offisielle åpningen av den «nye» båthavna på Trones. Den gamle havna hadde 42 plasser, men etter utbyggingen er det nå hele 110 plasser. Fortsatt har Trones båteierforening ledig kapasitet.

40 års problem

Kapasitetsøkningen og ledig småbåtplasser har ordfører Bjørn Iveren merket seg med glede.  Mangel på båtplasser har nemlig vært en gjenganger også på det politiske sakskartet i kommunen.

- Småbåtproblematikk har vi slitt med i Verdal i 40 år, sa ordføreren og uttrykte et håp om at også den andre småbåthavnutbyggingen i Verdal vil komme i gang.

- Men vi sliter skikkelig på Ørin med Verdal Småbåteierforening. Vi holder på med en plan der og har møtt innsigelser fra miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen. Vi blir nødt til å kjøre noen meglingsrunder og kanskje ta saken helt til departementet, sa Iversen.

- Framtidsrettet på Trones

Han ser derfor utbyggingen på Trones i et større samfunnsperspektiv i Verdal.

- Dette er et viktig anlegg. Ikke bare for bolysten og trivsel på Trones, men fordi det er ett av to tilbud. Og dette er definitivt det mest moderne og mest framtidsrettede anlegget. Det skyldes ikke at den andre båteierforeningen ligger på latsiden, men det er planmessig vanskelig å få hjulpet dem sånn som vi ønsker. Men jeg håper vi skal få det til.

Dugnad avgjørende

Før ordføreren klippet den røde snora, berømmet han også den store dugnadsinnsatsen som ligger bak.

- Det går ikke an å få til alt dette dersom en måtte betale alle timer. Det ligger også stor næringslivsinnsats bak, så fra kommunens side takker vi alle som har bidratt til dette.

Opp til 40 fot

Bryggen går 170 meter ut i vannet, og er over 90 meter i bredden. I tillegg er det satt opp en bølgebryter på 105 meter. Båtplassene er fra 2,6 til 6,2 meter, så i realiteten er det plass til båter på 40 fot på de største plassene.

Morten Forsberg, som er leder i båteierforeningen, opplyser at prisen for en båtplass er 1.000 kroner per breddemeter. I tillegg må det betales inn et innskudd på 18.000 kroner.

Prisen på investeringen beløper seg på 3 millioner kroner i direkte kostnader. Foruten å ha lån i banken, har næringslivsaktør Bjørn Kolstad vært en solid bidragsyter. Han har også vært prosjektleder for utbyggingen.

- Båtplassene er ikke privat eiendom, så derfor har vi et depositum som folk kan få tilbake om de flytter eller ikke vil benytte plassen.

Stort løft for nærområdet

Det er rundt 170 husstander på Trones, og de fleste som har båtplass er fra nærområdet. Men det er også båteiere fra andre steder i Verdal, og lengre unna.

Med fullføringen av småbåthavna og utbygging av naustrekke med lang brygge, framstår Trones i ny maritim drakt som løfter hele områdets attraktivitet.

- Dette er noe som betyr mye for hele Trones. Båteierforeningen har gjort en kjempejobb, sier leder i Trones Vel, Tony André Holmli.

- Området har blitt et fint samlingspunkt.