I dag, 21. august, er åpningsdagen for lisensjakt på bjørn i Sverige. Leksdalingen har eiendom i Strørmsund og jakter sammen med et lag fra naboeiendommen.

- Heldig

- Jeg har jaktet på bjørn i 15. Det er ikke mange ganger i livet en får oppleve å skyte bjørn, så når jeg opplever det på åpningsdagen to år på rad er jeg heldig.

Første gangen han skjøt bjørn var i 2007, men de påfølgende år har det ikke lyktes.

Men nå ble det fulltreff etter tre timers los. På 40 meters avstand ble det fulltreff.

Må ha roen

- Er det litt nervepirrende og «skummelt» å stå foran bamsen med børsa?

- For enkelte er det nok det, ja. Det handler om å ha roen. En må vite hva en gjør og være trygg på seg selv, sier Aksnes som har jaktet fra han var barn.

Vil ha lovendring

Aksnes berømmer svenskene som tillater «løs på drevet halsende hund». Dette er en veldig effektiv jaktform, der to hunder går i los. Hundene som ble brukt da bjørnen ble skutt er en plotthund og en finsk støver.

- Dette er veldig gode hunder, og de interesserer seg for ikke noe annet enn bjørn. Det er utrolig at vi ikke kan få lov til å bruke slike hunder i Norge oss når vi skal ta ut skadebjørn, sier Aksnes.

Spisshund er tillatt i Norge, men det gis altså ikke dispensasjon til å bruke andre raser. Aksnes håper at ny pågående forskning fra Sverige etter hvert kan brukes som grunnlag for å kunne vedta en lovendring i Norge.

Stopper ut

- Hva skal du gjøre med skinnet?

- Bjørnen er fin i pelsen og mørk, og det blir vel til at jeg får den stoppet ut. Den er på 170 kilo, så den blir flott stående, sier Aksnes. Allerede er det en bamse i stua, men tror det skal la seg gjøre å rydde plass til nummer to.