– Vi har vært heldig med været, konstaterer Rita Aasgaard på Melby. Da hun og samboer Tore Næss inviterte til åpen gård i fjor stoppet billettutdelingen på 700 personer, og med tilstrømningen i formiddag er det ting som tyder på at det kan være enda flere på vei inn på tunet i år.

– Bondelaget forespør ulike gårder i området, og i utgangspunktet skal det rulleres på hvem som har det. Men en del sliter med parkeringsløsninger, og vi er så heldige å ha steinbruddet her. Det gikk bra i fjor, og vi ble spurt igjen i år, sier Aasgaard.

Natursti

På gården kunne skuelystne besøke fjøset for å se nærmere på kalvene og kyrne. Man kunne vandre rundt en natursti med flere stoppesteder, som blant annet en innredet og autentisk mastu, eller se på gamle og nye traktorer samt ta seg en tur på hesteryggen.

– Bondelaget stiller med kiosk og servering. Så har vi noen forhandlere som er her og stiller ut, som Kvernmomarka Kennel, som har valpene på tunet her, forteller Aasgaard.

Bra, men utfordrende

Både hun og samboeren er godt fornøyd med yrket. De mener en slik dag er viktig for å vise seg frem.

– Å drive gård i dag er utfordrende, men samtidig er det bra. Jeg trives med yrket og har fått til et anlegg her som gjør at vi kan fortsette å drive. Men man må stå på, og hele tiden tenke nytt, sier Næss.

Bedre holdninger

Han mener at forbrukerne og folket i rundt har endret holdninger til landbruket de siste årene.

– Forbrukerne er mer opplyst nå enn for 10 år siden. Noe av det tror jeg handler om at vi i landbruket viser oss fram. Så har for eksempel «bonde» eller «bønder» blitt mindre og mindre vanlig som skjellsord. Holdningen til den oppvoksende generasjon virker for meg å være meget god, og de ser nytten av landbruket og norsk mat, smiler Næss.

Gøy med ridning

Ida Årstadvold var blant de som hadde tatt turen innom gården med sine to små, Ingrid (3) og Johannes (5). De fikk begge to prøve seg på hesteryggen, med god geleiding fra Merete Varslot Boneng.

– Dette var artig, konstaterer Johannes når føttene er trygt plantet på marka igjen. Han kunne også fortelle at å ri hest hadde han erfaring med fra før av.

– Det er veldig godt tilrettelagt og et fint opplegg. Jeg tror ungene blir klar til kvelden, ja, sier Årstadvold.