Veita Vel har massiv støtte fra nærmiljøet for å bevare friområdet ved Hagabakken.

– En utbygging i dette område burde ikke vært tema i det hele tatt. Kommer prosjektet Brygga II vil det beslaglegge de mest brukte sentrumsnære friområdet vi har, sier Per Otto Røiseng som er styreleder i Veita Vel.

Klar høringsuttalelse

Sammen med Svenn Wiseth går han ut i Innherred på vegne av beboere og interessenter i Brygga-området. Det er skrevet en høringsuttalelse til den nye kommunedelplanen for Verdal by. Frykten er som i forrige runde at det skal komme et «monsterbygg» på tre etasjer som de mener vil forrige hele området.

– Dersom vi får en nedskalering fra 8 til 5 rekkehus vil ikke det forandre noe i denne saken. Utbyggingen vil fremstå som like ødeleggende med 5 hus som med 8 hus. Det tar samme friområde og ødelegger Hagabakken på akkurat samme måte. Veita Vels oppfattelse og formening om Stiklestad Eiendoms prosjekt bygger på en større undersøkelse blant skoler, barnehager, treningssenter, beboere i Veita og øvrige brukere. De viser også til den massive støtte de fikk i form av underskrifter i 2014 da Brygga II var til politisk behandling.

– For nært elv

Røiseng og Wiseth støtter seg også til en høringsuttalelse fra Nord-Trøndelag Fylkeskommune der det anbefales at Brygga II tas ut av kommunedelplan, og frarår sterkt at området blir lagt inn som utbyggingsområde.

– Fylkesmannen har i sin høringsuttalelse bedt om at kommunen vurderer om byggegrensen på ti meter fra elva er tilstrekkelig og Norges Vassdrags og energidirektorat vil sterkt anbefale at en opprettholder en minimumsgrense på 20 meter. Disse uttalelsene viser tydelig de negative sidene med å bygge nært vassdrag, fremhever representantene fra Veita Vel.

Tett på politikerne

Røiseng og Wiseth bebuder at de sammen med et bredt spekter av støttespillere vil være på plass når saken kommer til behandling i Plan- og samfunnskomiteen.

– Våre politikere er valgt av Verdals befolkning og de skal representere innbyggene, og det går vi ut i fra at de også vil gjøre i denne saken. Mange politikere snakker varmt og bolyst. Nå har de anledning til igjen å vise det ved handling, sier talsmennene.

Planer for friområdet

Akkurat dette med bolyst og friområdebruk er et poeng som kommer sterkt til uttrykk i høringsuttalelsen. Veita Vel har mange planer for utvikling av området. Blant annet går disse ut på å lage en stor gapahuk for barnehager og skoler, og denne er tenkt benyttet som et utvendig klasserom. Her vil det også, hvis Veita Vels planer gjennomføres, komme en stor kikkert slik at fuglelivet på elva ut mot Ramsar-verneområdet vil skje i samarbeid med ornitologer. Et nytt leilighetskompleks vil imidlertid komme midt i synslinjen. Det er videre planlagt en gang og sykkelvei, men denne vil ikke kunne realiseres dersom det blir bygging som skissert.

Klar melding

Beskjeden til politikeren er klar: Området er unikt og en perle som ikke bør bebygges og privatiseres på noen som helst måte, verken nå eller i fremtiden. En eventuell ny utbyggelse slik Stiklestad Eiendom ønsker vil føre til at alle forslag og fremlegg fra Veita Vel blir lagt døde.

– Det er viktig med fortettet arealbruk

Daglig leder i Stiklestad Eiendom, Brynjar Farstad, peker på flere elementer som det legges generell vekt på i den nye kommunedelplanen.

– Kommunen står ovenfor flere utfordrende oppgaver i arbeidet med å utvikle byen til et attraktivt bo- og handelssentrum. Dette øker krav til grad av utnytting for boligbygging i sentrumsområdene og flere nye områder for boligbebyggelse. Farstad fremhever at nåværende boligområder er delt i tre type områder, med størst mulighet for fortetting i og nært sentrum.

– Det stilles krav om 8 boenheter per dekar ved detaljregulering av boligbygg i sentrum, mot cirka 4-5 boenheter per dekar tidlige. Alt dette er basert på den nye samfunnsutviklingen og behov for nye arealdisponeringer fram mot 2030 og et antatt behov for 1000 nye boenheter.

– Hva med Hagabakken og Brygga II?

– Hva som eventuelt vil komme på området er for tidlig å si noe om, men det er klart at Hagabakkan må stå sentralt i den planleggingen, og eventuelt en forlengelse av friområdet som knytter elva med friområdet hadde vært bra for alle, sier Brynjar Farstad.