Onsdag informerte politimester Nils Kristian Moe politikerne i kommunestyret i Levanger om den kommende nærpolitireformen. Fredag presenterte politimester Moe sitt nye forslag om å legge ned en rekke lensmannkontor i Trøndelag. Tidligere i år foreslo han å legge ned 26 lensmannskontor og beholde 13 kontor, men nå foreslår han å beholde også kontorene i Lierne, Hemne og Rissa, ifølge NRK.

For Innherreds del, vil det ifølge forslaget bli to lensmannskontor i regionen: Steinkjer og Verdal/Levanger. Det betyr samlokalisering av kontorene i Levanger og Verdal også i framtiden, uten av det geografiske valget er tatt ennå.

Må tilpasse seg

- Norsk politi kommer til å bli endret. For meg er det viktig i min jobb å legge til rette best mulig for politiet i Inntrøndelag og også å tilpasse oss etter lokale behov, sa han til politikerne.

Antall politidistrikter skal etter planen reduseres fra 27 til 12, og politireformen skal sikre at alle får et kompetent og effektivt nærpoliti der de bor. Samtidig skal det omorganiserte politiet utvikle gode fagmiljøer som er rustet for fremtiden. Blant oppgavene i reformen er å redusere antall lensmannskontorer og tjenestesteder.

- Ikke optimal

Ordfører Robert Svarva svarte politimesteren med å si at han nå ser logikken i å lage ett tjenestested for Levanger og Verdal. Men Levangerpolitikerne vil kjempe for å få lensmannskontoret for de to nabobyene flyttet til Levanger.

- Men jeg håper inderlig at dere i prosessen tar hensyn til hva som er mest hensiktsmessig for å nå flest innbyggere raskest mulig. Det finnes også synergieffekter, og et ønske om å samlokalisere nødetater. Selv om jeg ikke er helt objektiv, så er det ikke optimal plassering av lensmannskontoret (i Verdal, journ.anm.) i dag i forhold til adkomst til E6. Jeg må også nevne at Levanger er nesten 30 prosent større i innbyggertall enn Verdal, sier Svarva.

Ifølge Moe vil en ny flytting av lensmannskontorene i Levanger/Verdal være såpass stor at det utløser anbudsrunde. Derfor vil det kreve tid og en prosess før endelig lokalisering er avklart.

Revidert forslag

Det nye forslaget fra politimesteren innebærer at følgende steder får beholde lensmannskontorene:

- Nærøy, Namsos, Grong og Lierne

- Ørland og Rissa

- Steinkjer og Levanger/Verdal

- Stjørdal

- Trondheim sentrum

- Heimdal, Røros og Oppdal

- Orkdal, Hitra og Hemne

Det endelige forslaget fra politimesteren skal oversendes til Politidirektoratet innen 15. desember. Før det skal det nye forslaget behandles i en styringsgruppe fredag og legges fram på to høringskonferanser i Trondheim og Steinkjer i neste uke.