Vi møter tre spreke pensjonister fra Levanger ved Kråksjøen rundt lunsjtider tirsdag sist uke. Det er blå himmel, sol og sommertemperatur. Det blide trekløveret sitter på en av benkene i den nye, flotte gapahuken og koser seg med en kopp kaffe i bare skjortermene.

– Her var det kjempefint. Dette er første gangen jeg er på disse trakter. Og det er jo egentlig nært heim til Levanger. Det er jo bare snakk om en liten kjøretur opp til Ådalsvollen, og så er det fire kilometer å gå etter en flott sti til Kråksjøen. Eller sti og sti, det er nærmest som å gå etter en veg, sier John Holberg. De to damene på benken ved siden av nikker og er helt enige. Hit er det fint og lett å gå.

Ga mersmak

Det var egentlig skogndamen Marta Rønning som var «årsaken» til at trioen denne septemberdagen befant seg i området på nordsida av Kråksjøen. Hun var nemlig her på tur for nøyaktig et år siden.

– Hit skulle jeg igjen, det bestemte jeg meg for. Dette ga virkelig mersmak. Og nå har jeg «masa» med meg disse to fra Åsen. Jeg tror jeg har holdt på i minst fjorten dager for å få de med. Og nå er vi her endelig, smiler Marta og ser lurt bort på sine to turvenner.

– Denne turen angrer vi ikke på nei. Dette er en fin dagstur som kan anbefales på det varmeste. Her kunne vi faktisk tenkt oss å overnatte, sier John og ser ned mot hytta som ligger et lite steinkast fra vannet. Dette er en av de mange hyttene som Værdalsbruket leier ut til allmennheten.

Åse Holberg har også bare godord å si om denne perlen. Hun har vært her en gang tidligere.

– Dette er en herlig plass, men vi har mange fine steder i Åsen også, poengterer hun.

Fire gapahuker i én

Den splitter nye gapahuken på høyre side av stien ned mot Kråksjøen er av det helt spesielle slaget. Den består av fire like store sitteplasser. En i hver himmelretning. Og den ene er skjermet med ekstra skråvegger på begge sidene. Her er det fint å søke ly mot regn og vind.Vi spør fjelloppsynsmann Rune Gudding litt om bakgrunnen for dette unike byggverket.

– Det er meg og Jo-Steinar Løvås som er «arkitektene» bak dette bygget. Her er det plass for fire turfølger samtidig. Det er alltid ett eller to rom som er lune å sitte i, uansett vær og vindretning. Kråksjøen er mye brukt av turfolk, og gapahuken har allerede blitt en suksess, sier Gudding.