– Jeg tror det blir veldig givende. Jeg regner med at når vi er der vil vi synes det er veldig spennende å leve i landsbyen, sove på golvet og leve som de gjør der. Kanskje vil jeg kjenne at jeg setter pris på hvordan vi har det hjemme, sier Ane Moen Mahlum.

Hun er 17 år og går på Levanger videregående skole. Her er også 18 år gamle Karen Bergslid elev.

Åtte ungdommer

Sammen med fem ungdommer fra Frosta og Kristoffer Moe fra Verdal reiser de 7. oktober på en tidagers reise sammen med hjelpeorganisasjonen Partners til Myanmar (tidligere Burma).

Ungdommene fra Levanger deltar gjennom trosopplæringsløpet ved Levanger kirke og menighetspedagog Helga Nøst blir med som reiseleder sammen med sin søster Oddny Gumaer. Det er Gumaer og hennes ektemann Steve, som er grunnleggerne av den internasjonale hjelpeorganisasjonen som kjemper for frie, fullverdige liv for barna i Myanmar.

Landet er sterkt preget etter 60 år med borgerkrig og militærdiktatur. Da Levangers menighetspedagog tok kontakt med sin søster om å reise med ungdommer til Thailand og over grensa til Myanmar, var Gumaer ikke vanskelig å be.

Nytt perspektiv

Partners har flere ganger tatt med seg ungdommer.

– Å ta med ungdommer er noe jeg vil fortsette med. Jeg ser hvor stor betydning det har, ikke bare for ungdommene som de norske ungdommene jobber for. Men også for de norske ungdommene. Man får et helt annet perspektiv på verden, mennesker, fattigdom og nød, sier Gumaer.

Ungdommene blir med til en landsby, som heter Umphang village. Her har Partners prosjekter som støtter skoler og en klinikk.

– Det som er det største problemet i Myanmar, som i andre fattige land, er at foreldre sender barna fra seg fordi de ikke har muligheter til skolegang i sin egen landsby eller eget distrikt. Dette gjør at familier splittes, lokalsamfunn svekkes, og barna ofte blir utsatt for menneskehandel fordi de er alene og sårbare i byer. Derfor er det Partners gjør så viktig. Gjennom å hjelpe foreldrene å skaffe seg en inntekt har de bedre råd og kan forsørge barna sine, samt betale for å bygge skole. Gjennom at Partners hjelper landsbyer med å bygge skoler er det også mulig for barna å være i sitt eget lokalmiljø mens de går på skolen, sier Gumaer.

Leirskole

De norske ungdommene som blir med vil få noen oppgaver i landsbyen. Gumaer nevner engelskundervisning og fotballspilling.

– Vi skal ha noe konkret og praktisk å gjøre. Det blir arrangert en slags leirskole. Våre ungdommer kan bidra positivt. Og jeg tror ungdommene i denne landsbyen vil ha stor innflytelse på våre ungdommer, sier Gumaer.

Hun kan fortelle om ungdommer som har vært med tidligere har lært seg å sette pris på det man ellers har tatt for gitt.

– Jeg husker en gang vi var i en landsby og det var fryktelig varmt. Vi har tørst og svett hele tiden. Det fantes ikke noe kald drikke, men da vi ble hentet av bussjåføren hadde han med seg kaldt vann og kald cola. Da var det en av ungdommene sa: «Tenk i denne landsbyen har de aldri prøvd et glass kaldt vann!» Man kan ikke forstå opplevelsen av iskaldt glass vann.

Vil gi flere muligheten

Ungdommene fra Levanger og Verdal må betale 6000 kroner selv og får resten av reisen dekt fra trosopplæringen når de reiser til Myanmar. Nøst håper de kan fortsette å sende ungdommer på denne reisen.

– Det dekker mange av trosopplæringens målsettinger som nestekjærlighet, bli bevisst egne valg og det å se likheter og forskjeller. Jeg håper dette kan bygges videre slik at vi kan støtte dette for eksempel annethvert år, sier Nøst.

Alle som hadde lyst til å bli med måtte sende inn en søknad hvor de forteller hvorfor de vil bli med.

– Jeg skrev jeg ville bli med fordi jeg vil hjelpe barn. Jeg tror dette vil komme til å forandre oss, sier Bergslid.

Ut av komfortsonen

Mahlum sier hun gleder seg til å få inntrykk av noe annet og forteller at hun tok med seg nye inntrykk da hun i fjor ble med sin far til Madagaskar.

– Han vokste opp der og vi besøkte farmen hvor han hadde bodd. Da fikk jeg innblikk i en helt annen kultur. Vi var inn i regnskogen og besøkte folk som hadde det mye mer stusslig enn oss, sier Mahlum.

Slik blir det nok også nå. Gumaer har forberedt ungdommene på at det ikke blir vannklosett og man må sove på golvet.

– Det er viktig å strekke seg litt og komme ut av komfortsonen. Man får se at det fungerer og at man kan klare seg med mye mindre, sier Oddny Gumaer.