Samtlige kommuner i Nord-Trøndelag var representert med rådmann og/eller ordfører på høringskonferansen tirsdag. Deriblant verdalsrådmannen, samt ordfører Bjørn Iversen. Han talte for viktigheten av å beholde lensmannskontoret i Verdal.

- Skrekkbildet for mange av oss er at politiets nærvær går over til nærpoliti, som svekker oss for en rekke tjenester. Vi er blant de største kommunene i fylket, og det er et alvorlig spørsmål om tilstedeværelsen hos oss fjernes. Vi får også et betydelig antall henvendelser til politisk nivå på dette, sier Iversen.

Iversen: - Avhengig av tilstedeværelsen

Han mener at det er svært viktig å beholde polititjenestestedet i Verdal, som er et av de største kontorene i Nord-Trøndelag. Han krevde også et bredt innsyn i begrunnelsene som vil ligge til grunn for eventuelle endringer.

- Vi kjenner de overordnede kriteriene, men i enkelte tilfeller har vi noe å gå på. Vi skal bidra i arbeidet dere gjør, og tydeliggjøre kommunens side i saken. Men det er viktig for oss å vise at vi ikke kunne ha klart å snu samfunnsutviklingen i Verdal på 80- og 90-tallet uten politiets tilstedeværelse, da vi vokste kraftig i folketall og fikk utfordringer knyttet til det, sier han.

Levanger vil tilby mer

Varaordfører Alf Magnar Reberg i Levanger kommune stilte i konferansen på vegne av Levanger, og gjentok det uttalte ønsket om at Levanger, som en av tre kommuner med om lag 20.000 innbyggere, må ha et eget lensmannskontor.

- I dag har vi sykehuset på Levanger, hvor vi nå bygger helikopterlandingsplass. Under plattformen fyller vi nå opp med legevakt, og ambulansetjenesten skal inn. På andre siden av veien har vi brannstasjonen. Da er det ikke usannsynlig å tenke politi i nærheten av sykehuset, og vi vil være på tilbudssiden når det gjelder samlokalisering, sier Reberg.

Han spurte også hvordan Frosta påvirkes, dersom de skal tilhøre Stjørdal, samtidig som at patruljen da må kjøre gjennom Levanger for å komme til kommunen.

Flere skeptiske

Blant kommunene var det flere som uttrykte optimisme ovenfor økt patruljekapasitet og større kompetanse i nærpolitiet. Likevel var det også flere som var skeptiske til å miste lokale lensmannskontor.

Representanten for Vikna kommune, sa imidlertid at de allerede har sett effekten av å ikke ha eget lensmannskontor.