Oppmøtet var strålende, og det er lenge siden det var seksti besøkende i den gamle Domus-kafeen på Minsaas plass (se bildene i karusellen over). Av naturlige årsaker fordi Coop (høsten 2014) og senere Centrum shopping (i februar i år) stengte dørene, men i det hele tatt skal man langt tilbake for å finne en slik samling av kreative hoder i de gamle kafélokalene.

– Utrolig bra, sier avtroppende leder i Verdal Næringsforum, Bjarne Hakkebo Sørgjerd.

– Det at vi også har ungdommen til stede betyr ekstra mye, tillegger han.

Helhetlige ungdomsplaner

Og nettopp ungdomsgruppa fra niende trinn på Verdalsøra ungdomsskole satt med de mest helhetlige tankene om utviklingen av området rundt nettopp Minsaas plass. Under en innovasjonscamp tidligere i høst laget de på oppdrag fra Grande Entreprenør en modell av hvordan de ser for seg byen.

– Vi mener Johannes Bruns gate, Minsaas plass og Møllegata bør bli ei kulturgate, innleder Matilda Bjørnås Kristiansen, og deretter tar både hun og de fem andre, Vetle Røsten Granås, Mia Hynne, Hedda Ness Hynne, Nora Strand og Julie Valstad både ord og en modell i bruk for å beskrive tankene.

Rive og ominnrede

Ungdommene vil ha sterke farger på bygningene for at de skal skille seg ut. De vil ta Nav, servicekontoret og biblioteket ut av Kinogården, og la det bli bare kino. Nav-delen bør rives og erstattes med skøytebane, en scene og en kiosk. Det gamle Domus-senteret bør ha musikkrom, bowling i kjelleren og en kafé. De ser også for seg en pub i første etasje, som kan brukes i tiliknytning til teaterhuset vegg i vegg. Biblioteket bør også ligge i dette bygget, med et galleri og en restaurant i 2. etasje.

Ungdommene vil ha tilbake bokhandel i Vefa-bygget, hvor apoteket kan få lov til å forbli. De mener ungdomshuset heller burde vært i dagens Salong Michel-lokaler, og synes Hulda Løseth Vestvik kan få etablere danseskole i bygget hvor Fotohjørnet holdt til, med leiligheter til skuespillere ved Nord-Trøndelag Teater i andre etasje.

Til sist vil de rive huset til frisørsalongen Breeze, og istedet etablere en park i området.

– Ellers vil vi ha marked på Minsaas plass, og ha tilbake martnan på denne siden av jernbanelinja, sier ungdommene.

Andre har fått det til

Den voksne delen av forsamlingen fra næringslivet kom også med sine tanker og innspill.

Forbildene var flere, både Åre torg, sentrum av Asker, Drammen sentrum og andre steder ble nevnt. Felles er at de har klart å skape folkeliv midt i byen.

For å få til det var næringslivsrepresentantene skjønt enige om at på den ene siden må de som bor i sentrum kunne akseptere litt støy. På den andre siden kan kanskje ikke de områdene man ønsker å sentrere aktiviteten rundt ha for mange boliger heller.

Folk flest må ta ansvar

Senterleder ved Amfi Verdal, Tove Merakerås Nesset og «Betty»-Berit Bjørgvik Woll mener verdalingene selv kanskje har like stort ansvar som utbyggere og politikere i å skape byliv.

– Det er jo egentlig ikke slik at Verdal sentrum ikke har tilbud. Det er mye som skjer, men folk bruker dem for dårlig, påpeker de to kvinnene.

Fra andre grupper ble det trukket frem både kollektivtilbud fra grendene og å utnytte toglinja rett gjennom byen til noe positivt istedet for å se den som en hindring. Den gir en fin mulighet til å trekke folk fra både nabobyene og lenger unna. Men da må tilbudene i Verdal også være kjent utenfor egen by.

Ungdom og unge voksne

Arnstein Langåssve sa på vegne av sitt bord at de særlig var opptatt av å skape tilbud for 16-20-åringene, som gjerne blir litt mellom barken og veden.

– De må ha plasser «å henge på». I min ungdom var vi i bygatene. Ikke at vi skal ha tilbake 90-tallet her, men at det ikke er et lys i Jernbaneparken eller på Minsaas plass etter mørkets frembrudd inviterer ikke akkurat, påpekte han.

Trine Skavhaug på Talia passet på å påpeke at de gjerne ser at ungdommer stikker innom og prater eller spiller noen av alle brettspillene de har til låns. Så sent som mandag var det godt med folk innom.

– Det er ingen kjøpeplikt selv om de kommer til oss, påminnet hun.

Må være tydelig - ikke bare jatte med

Arnstein Langåssve la dessuten inn et ønske om at man måtte ta noen klare valg. Bestemme seg for hvilke områder man vil utvikle for aktivitet.

– Man må ha noen ideer, ha trua på dem og gjennomføre dem. Ikke bare ta i mot alle tilbud fra utbyggere, og være glad for at noen gjør noe. I så måte ønsker jeg også et samfunnsengasjement fra utbyggere, der de ikke bare er opptatt av å tjene penger, men å utvikle et aktivt og attraktivt sentrum.

Daglig leder Brynjar Farstad i Stiklestad Eiendom sier til Innherred.no at de føler at de har og er i ferd med å bidra til et bedre sentrum.

– Suuljordet Boligpark er snart ferdig og nå går vi igang med bygging på tomta til Holmengården og Melvoldgården. Da har vi erstattet to av de styggeste byggene i sentrum, sier han.

Pub-planer på Minsaas plass

Verdalspatriot Jostein Grande ivrer fortsatt for boligbygging på rådhustomta og flytting av rådhuset til Minsaas plass, slik han sammen med Berit Fikse gikk ut med i sommer, som innspill til sentrumsplanen.

– Det er jo naturlig, med tanke på utviklingen av Reinsholm. Samtidig kan vi ikke ha for mange boliger i området Minsaas plass hvis vi skal skape aktivitet der.

Grande røper for øvrig at han sammen med den tidligere utelivsdriveren Svenn Robert Berg var utrolig nær ved å realisere planer om en pub på Minsaas plass for en tid tilbake, og selv om planene er lagt på is betyr ikke det at de ikke kan plukkes frem igjen når det foreligger en avklaring på verdien av rådhustomta, og den videre skjebnen til de gamle Domus-senterlokalene.

I dag var det i hvert fall livat der!