Før sommeren skrev Innherred.no om Skogn Rotaryklubbs mål om å fremstille jern i Skogn hvert år fremover, med den tidligere ungdomsskolelæreren Ivar Berre som pådriver.

Han har tilegnet seg stor kunnskap om hvordan man fremstilte jern av myrmalm i gamle dager.

Nå nærmer det seg veldig årets jernblestring, som skjer tirsdag 4. oktober.

Informativ og spennende dag

Ovnen fyres opp klokken 09.00 på morgenen, og videre utover dagen går det slag i slag med ved- og malmsetting. Midt på dagen blir det en times foredrag av professor Lars Stenvik ved NTNU.

– Men svaret på om vi lykkes med å fremstille en jernklump kommer ikke før dagen etter, fordi ovnen må brenne ut og bli noenlunde kald først, sier prosjektleder for blestring i Skogn Rotaryklubb, Stein-Arne Flovik.

– Vi krysser fingrene, dette er alltid like spennende, fastslår han.

Som på kristi tid

Finnkallbakken Jarnblæster er en rekonstruert blesterovn for bruk av den 2000 år gamle fremstillingsmåten av jern.

Rekonstruksjonen er av en blesterovn fra eldre jernalder, med noen tilpasninger. Den ble første gang påvist ved Heglesvollen i 1981. Senere er eksemplarer funnet over den marine grensen i det nordenfjeldske Norge, fra Budalen i sør til Namsskogan i nord. Trolig kom jernblestringen hit fra traktene ved Svartehavet.

Overgangen fra stein til jern som materiale i redskap og våpen fant nok sted rundt 200 år før Kristus, med størst produksjon rundt 200-300 år etter kristi fødsel. Innføringen av jern er en av de største nyvinningene i vår historie. Den nordtrønderske jernblestringen tok slutt rundt år 400 etter Kristus.