Trøndelag Forskning og Utvikling (TFOU) står i spissen for det nye satsningsprosjektet i Nord-Trøndelag, hvor kommunene skal samarbeide for å bli bedre på å utvikle kunnskap og komme i posisjon for å bli med i nasjonale og internasjonale forskningsprogrammer. Det fastslår Trøndelag Forskning og Utvikling, som har prosjektledelsen for «Mobilisering for økt kommunalt forsknings-, utviklings- og innovasjonsarbeid i Nord-Trøndelag».

– Den viktigste aktiviteten i prosjektet er et utviklingsverksted for kommunal forskning og utvikling, sier prosjektleder Lisa Ekmann i TFOU til tfou.no.

Stort samarbeid

Dette er en systematisk måte å arbeide for å omsette praktisk kunnskapsbehov til forankrede og finansierte forsknings- og utviklingsprosjekter. Arbeidet skjer i samarbeid med KS Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Nord universitet. Sammen skal de tydeliggjøre behovene for kunnskap i kommunene, informere om Forskningsrådets kommende kommuneprogram og støtteordninger og styrke samspillet mellom kunnskapsmiljø og kommuner.

– For å utvikle prosjektsøknader er det nødvendig med tett samarbeid mellom eierne av kunnskapsbehovet, forskningsinstitusjonene og andre hjelpere både ut fra kompetanse og kapasitetshensyn, sier Ekmann.

100 mill.

Til sammenligning brukte prosjektet Grønn forskning i Midt-Norge utviklingsverksted-teknikken systematisk i oppstarten og genererte et tjuetalls prosjekter som fikk til sammen finansiering for 100 millioner kroner, ifølge TFOU.

Prosjektet starter allerede i høst, og det er bevilget 400.000 kroner til prosjektet fra eierne – deriblant fylkeskommunen. Halvparten av budsjettsummen kommer for øvrig fra egeninnsats fra prosjektpartnerne.