– Selv er vi mektig imponert over produktet. Her er ikke bare tømrer- og betongarbeid, men også et komplisert teknisk arbeid vi leverer, sier prosjektsjef Frode Berg i Bygg Trondheim i Skanska, som er totalentreprenør for Staup helsehus.

Fikk demonstrert automatikk

Fredag ble Levanger kommune invitert til en demonstrasjon av det tekniske anlegget i Staup helsehus. Gjennom Staup helsehus har Skanska vist at de kan prosjektere, styre og bygge det tekniske anlegget.

Bygget skal overrekkes mandag og fredag fikk kommunen demonstrert strømbrudd og brannalarm. Ved brannalarm vil en del ting skje automatisk på bygget. Heisen stopper. Lerretet på møterommet går opp for bak lerretet er det rømningsvei. Solskjermingene går opp og magnetdører lukkes. Det er også røykgardiner som rulles ned for å hindre at brann og røyk sprer seg fra en avdeling til en annen.

Har tatt et drøyt år

De som er på jobb kan se på display akkurat hvor røyken kommer fra og de har tre minutter på å få kontroll på brannen før brannvesenet rykker ut med mindre det varsles manuelt.

– Visjonen til Skanska er å bygge for et nytt samfunn, sier Berg, som bare kunne tenkt seg én ting annerledes i prosjektet Staup helsehus.

– Byggetida var stram. Vi har hatt en byggetid på 14 måneder, sier han.

Enhetsleder Håvard Heistad i Bygg og eiendom ved Levanger kommune var blant dem som fikk bli med på demonstrasjonen fredag. Han beskriver Staup helsehus er et helsemessig fyrtårn.

– Jeg vil tro at helsehuset vil få besøk fra hele landet framover, sier Heistad og forteller at allerede har fylkesmannen i Nordland vært her og flere kommuner fra Nordland har også bedt om å få komme, forteller Heistad.

Enorm interesse for jobber

Deter lyst ut helstillinger på Staup helsehus. Ifølge kommunalsjef Jon Ketil Vongraven er interessen for å jobbe her stor.

– Vi har nesten 400 unike søkere. Egne ansatte ønsker seg hit, så det skal ikke bli vanskelig å få stillingene besatt, sier Vongraven.

Staup helsehus skal fylles med alle former for helserelaterte tilbud for eldreomsorg samt dagrehabilitering, dagsenter, demensavdeling, korttidsavdeling og egne kommunale akutte døgnplasser, samt palliativ avdeling.