Grande Entreprenør hadde totalentreprisen på Trønderhallen, som stod ferdig i januar 2011.

Like før jul i 2014 ble det oppdaget vannskade i håndballhallen, som man etter hvert fant ut skyldtes at vannrørene til gulvvarmen var punktert på tre ulike steder. Årsaken var at skruer til målfestene hadde gått inn i rørene. Lenge holdt dette seg tett likevel, men ikke da skruene begynte å ruste.

Hallen ble som følge av vannlekkasjen helt eller delvis stengt helt frem til august 2015.

Må betale 450.000 tilbake

Kommunen og Grande var uenige om hvem som hadde ansvaret, og til slutt endte saken i retten. Der var det formelt sett kommunens forsikringsselskap KLP som saksøkte entreprenøren, siden en kommune ikke kan være part i slike saker.

Kravet var på nesten 4,5 millioner kroner for utbedring av skadene, samt tap av leieinntekter.

Nå er Grande Entreprenør blankt frifunnet, og det er i stedet KLP og kommunen som må betale nesten 450.000 kroner i saksomkostninger til Grande Entreprenør.

Mente Grande burde skjønt

I kontrakten for Trønderhallen var det avtalt å montere vannbåren varme i gulvene, også i idrettshallen. Avtalen hadde en opsjon på at Grande også skulle levere faste innredninger i hallen, men istedet valgte kommunen å kjøpe innredning, blant annet håndballmål fra ScandiSport AS.

Det ble ikke uttrykkelig avtalt hvordan målene skulle festes i hallen, men KLP mente at Grande med sin underentreprenør Unisport hadde forstått at målene skulle festes i gulvet, og at de måtte legge forsterkninger i gulvet for dette. Det ble gjort i målområdene. KLP mener forsterkningene ikke ble lagt nøyaktig nok, og at når det ikke var gjort så var sjansen stor for at festingen ville treffe vannrørene.

Det var Unisport som faktisk merket gulvet, og KLP mener de da burde undersøkt om merkingen traff riktig i forhold til forsterkningene i gulvet. Men det var håndballmål-leverandøren Scandisport som laget banemerkingsplanen og faktisk skrudde fast målene.

Udokumentert millionkontrakt

Grande påpekte at det ikke en gang er fremlagt dokumentasjon på kommunens avtale med ScandiSport, en avtale på 1,2 millioner kroner, men at avtalen uansett måtte sees på som en delentreprise der kommunen hadde ansvaret for utstyret og festingen.

– Når ScandiSport hadde ansvaret for levering og festing av utstyret, må det også omfatte prosjektering av dette, mente Grande Entreprenør. De fremhevet i sin påstand også at kommunen ikke brukte opsjonen i avtalen med Grande og dermed var klar over risikoen de tok.

Var ikke avtalt

Grande Entreprenør mente det ikke var grunnlag for å si at det var avtalt at gulvet skulle leveres med forsterkninger for feste av mål. Prosjekteringen viser ingen slike forsterkninger, men vannrør jevnt fordelt over hele gulvet. At Unisport faktisk har lagt gulvet med visse felt med tettere overliggere var ikke kjent før gulvet ble åpnet etter lekkasjen.

Festingen av målene skjedde dessuten etter at Grandes jobb var fullført og kommunen overtok hallen i januar 2011.

Kommunens risiko

Retten konkluderer med at Grande Entreprenør hadde forpliktet seg til å oppføre en idrettshall som skulle varmes opp med vannbåren gulvvarme, og som skulle ha et alminnelig godt hallgulv som kunne brukes til flere idretter, blant annet håndball.

Retten ser det bevist at ScandiSport hadde påtatt seg å levere og montere blant annet håndballmål i hallen. Dette betyr at kommunen hadde risikoen for ScandiSports leveranse - levering og montering av håndballmålene.

Partene var uenige om banemerking var en del av Grandes totalentreprise. Retten mener ut fra bevisføringen at det ikke var en del av entreprisen. Det finnes heller ikke bevis for at gulvvarmerørene skulle legges på den måten de ble gjort, med tettere overliggere i målområdene.

Gjorde det de var bedt om

Retten mener til sist at det Grande var forpliktet til, var å legge til rette for at ScandiSport kunne utføre sin entreprise, og at de sammen med sin underentreprenør Unisport har gjort det ved å støpe ned hylsene de fikk beskjed om, og utføre banemerkingen slik ScandiSport hadde tegnet.

Konklusjonen fra Inntrøndelag tingrett er dermed at skaden i vannrørene ikke var innenfor et område som Grande Entreprenør måtte svare for.