Det er ikke nok å bare ville

I Verdal er det mange som er opptatt av hva som skjer i sentrum, nå som Coop Midt-Norge har solgt sitt forretningsbygg i Nordgata. Debatter her i lokalavisa, ute blant folk og på sosiale medier forteller om et stort og ekte engasjement for saken. De ønsker seg et mer levende sentrum, men frykter at det motsatte kan komme til å skje. Det gjelder særlig i området på vestsida av jernbanen, rundt Minsaas plass.

Coops rolle. Kooperasjonen har en stolt og lang historie i Verdal. Samvirkelaget har stått på bygdas side og hatt en finger med i mye av utviklingen som har skjedd. Tindved Kulturhage og Verdal kino er ferske eksempler på deres engasjement. Går vi lenger tilbake i tid er det mange gode og stolte fortellinger om forbrukersamvirkets rolle som samfunnsaktør.

Det er større usikkerhet om den framtidige rollen etter at vi har fått Coop Midt-Norge, og makta er flyttet til Trondheim. Blir de nå en ren handelsaktør som bare er opptatt av egen bunnlinje, eller har de fortsatt ambisjoner om å være en aktør som kan gi bidrag i å utvikle lokalsamfunn? Jeg registrerer en betydelig skepsis når spørsmålet blir reist.

Hva gjør Stiklestad Eiendom? Lokalavisa har grunn til å tro at det er Stiklestad Eiendom som blir den nye eieren av Domus-bygget ved Minsaas plass. Det vil nok utløse en svært avmålt applaus. Har de noen vilje til å være motor for utviklingen mange ønsker seg, eller vil den nye eieren bare forsterke pessimismen? Før vi dømmer noen nord og ned, har jeg lyst til å si at de har fått en gylden mulighet til å motbevise skeptikerne.

Kommunens rolle. I det politiske miljøet var det hos noen et ønske om at kommunen skulle ta en mer aktiv rolle. Ideen var sådd om å flytte rådhuset til Minsaas plass, og se på muligheten for å utvikle boligområdet der rådhuset er i dag. Den muligheten ble ikke benyttet, og det offentlige spilte fra seg muligheten til å bli en direkte aktør til å tilføre liv til denne delen av sentrum.

Lokalpolitikerne skal snart vedta en ny sentrumsplan. Den vil nok være preget av mye vilje. Det er ikke nok å skrive resolusjoner, fatte vedtak og bare ville. Noen må også handle og gjøre. Hvis utviklingen får gå sin gang er det en fare for at pessimistiske profetier blir oppfylt.

Roger Rein

-------------------------

Stiklestad Eiendom vil ikke bekrefte at de bød høyest

Selv om lokalavisa har grunn til å tro at de har fått tilslaget på Domus-bygget.

Mandag bekreftet megler Roar Skomsvoll i EiendomsMegler1 Midt-Norge overfor Innherred at det høyeste budet som var lagt inn på næringseiendommen Nordgata 9, 11 og 13 i Verdal sentrum var akseptert.

Budet var over prisantydningen på 20 millioner kroner, og uten forbehold fra kjøper, kunne megleren fortelle. I prospektet lå det imidlertid inne et forbehold om at styret i Coop Midt-Norge måtte godkjenne kjøpesummen og føle at kjøperen var i samsvar med forventningene de sitter med til utvikling av eiendommen.

To interessenter la inn bud, og avisa har denne uka fått bekreftet fra Oddfrid Kvernmo at de var med i budrunden, men at de ikke er kjøper.

Tidligere har både Berg Eiendom, K4 Eiendomsutvikling og Grande Entreprenør overfor Trønder-Avisa avvist interesse for de gamle Domus-lokalene.

Dermed faller tankene på Stiklestad Eiendom. Daglig leder Brynjar Farstad vil ikke bekrefte at de var de som fikk tilslaget på eiendommen. Farstad henviser lokalavisa til eiendomsdirektør i Coop Midt-Norge, Therese Bjørstad Karlsen.

Hun vil verken bekrefte eller avkrefte noe som helst, siden det ikke er skrevet noen kontrakt.

Noen kontraktskriving vil uansett tidligst skje over neste helg, i uka som starter med mandag 17. oktober. Årsaken er ifølge Therese Bjørstad Karlsen den trønderske høstferien i uka som kommer.