- Jeg savner katten min enormt, man blir jo så glad i disse dyrene, sier Hilde Elsasdatter Nebelung.

I sommer flyttet hun fra Klæbu til Momarka i Levanger sammen med sine tre katter, som alle er ID-merket med mikrochip. ID-merkingen gjør at kjæledyr som har kommet på avveie kan komme tilbake til eier dersom de blir funnet og levert inn til politi, redningstjeneste eller hos veterinær.

Det er nå tre måneder siden Nebelung så katten Lucas sist.

- Jeg liker å ha kattene mine inne om natten, men kvelden 15. juli kom ikke Lucas. Jeg var ikke så bekymret da. Det hender jo at den ikke kommer noen kvelder. Men da Lucas heller ikke var der dagen etter, begynte jeg å stusse, sier Nebelung.

Chip til ingen nytte

Hun hengte opp plakater i Momarka og på butikker i Levanger og på Skogn i håp om at noen hadde sett den tre år gamle kastrerte hankatten. Hun har også brukt Facebook for å få hjelp til å spore opp Lucas. Nylig fikk hun vite at noen hadde sett en død katt, som kunne være Lucas, i vegbanen på Skogn. Nebelung tok så kontakt med Vegtrafikksentralen for å høre om de hadde registrert mikrochip på den døde katten. Hun fikk til svar at Vegtrafikksentralen ikke hadde mulighet til å sjekke slike ID-merkinger.

- Hva er vitsen med å ringe 175 (Vegtrafikksentralen, red. anm.), da? I Sør-Trøndelag er det en helt annen praksis. Der blir den frivillige organisasjonen Bakgårdskatt varslet av 175. De tar inn katten, sjekker den for chip, og eier blir da varslet, forteller Nebelung.

Ligger ikke i kontrakten

Anders Aalberg i Vegseksjonen i Nord-Trøndelag forteller at når Vegtrafikksentralen får inn meldinger om døde katter i vegbanen gis det videre beskjed til driftsentreprenør, som tar hånd om katten. Det ligger ikke i kontrakten at driftsentreprenør skal levere katten til veterinær eller andre som kan sjekke kattens chip. Han bekrefter at i Sør-Trøndelag blir katter ofte levert til den frivillige organisasjonen Bakgårdskatt.

- Mangler vi en slik frivillig organisasjon i Nord-Trøndelag?

- Det gjør det sikkert, men om det hadde fantes, så kunne vi likevel ikke pålagt driftsentre å stikke innom der. Det står ikke i instruksen og vi følger en standard instruks, sier Aalberg.

Han mener likevel at folk må ringe 175 dersom de finner døde katter på vegen, slik at katten blir tatt hånd om.

- Kan du utdype hva som menes med at dritsentreprenør tar hånd om katten?

- Driftsentreprenør henter inn døde dyr. Dyrene samles i en container, som regelmessig blir tømt av et firma som samler sammen døde dyr. Dyrene blir destruert, svarer Aalberg.

Har håp

Nebelung vet ennå ikke om det var Lucas som ble funnet død i vegbanen på Skogn, og har fortsatt et håp om at hun skal gjenforenes med katten.

- Ja, jeg har ikke mistet håpet helt. For tolv år siden forsvant nemlig en annen katt for meg. Den var borte i fire og en halv måned. Og plutselig en morgen sto han på trappa. Det kan jo hende at noen har tatt vare på katten og som leser dette nå vet hvor den hører til, sier Nebelung.

Hun forteller at katten Lucas er lys grå, hvit på snuten, under halen og på magen.