De tillitsvalgte i Verdal kommune mener lik lønn for likt arbeid for kvinner og menn bør settes på dagsordenen.

17. oktober markeres Equal Pay Day over hele verden. Her i Norge er det Unio som markerer likelønnsdagen, og på verdalsordfører Bjørn Iversens kontor møtte mandag tre kvinner opp. Med kake, men også sterke meninger.

Hevder de behandles ulikt

Ingunn Nistad jobber til daglig på Garnes oppvekstsenter, og er lokallagsleder i Utdanningsforbundet. Rita Lande er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Verdal, samtidig som hun er ansatt i hjemmesykepleien i Øra distrikt. Lise Heggdal er leder i Fagforbundet i Verdal.

Heggdal forteller at det finnes ferske eksempel på nyansettelser i kommunen der forbundet mener at menn og kvinner i lederstillinger har fått urimelige forskjeller i lønnen. Likelønnsprinsippet skal også være en av grunnene til bruddet i lønnsforhandlingene.

Vi er i 2016

Nå er likelønnsdagen Equal Pay Day i utgangspunktet en dag for å markere at de kvinnedominerte yrkene, særlig velferdsyrkene i offentlig sektor, blir betalt lavere enn de mannsdominerte yrkene i privat sektor. Datoen 17. oktober er valgt ut fra at mange kvinner fra denne datoen og ut året i prinsippet jobber gratis.

I hvert fall viser tall at personer med inntil fire års høyere utdanning i kvinnedominerte yrker i det offentlige bare tjener 79,4 prosent av det ansatte med samme utdanning i mannsdominerte yrker i privat næringsliv gjør.

– Det er skremmende at en slik sak er ferskvare. Vi er blitt flinke på likestilling i mange sammenhenger, men selv i 2016 opplever vi store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, konstaterer Ingunn Nistad.

Burde tatt mer tak

Men på ordførerens kontor i Verdal handler det altså om mer enn bare den generelle kampen for likelønn i Norge og verden for øvrig.

– Jeg vet ikke helt om viljen til å se problematikken har vært stor nok i Verdal kommune, sier Heggdal. Hun mener å kunne dokumentere urimelige forskjeller mellom menn og kvinner, og utfordrer ordføreren til å løfte likebehandlingstemaet i de politiske kretsene og foraene i kommunen.

– Hvis det stemmer at kvinner uten grunn har fått lavere lønn enn menn, er det alvorlig. Det vil jeg absolutt se nærmere på, sier ordfører Bjørn Iversen i møtet som har en noe uformell karakter.

Lik lønn til lederne

Ordføreren påpeker at kommunen tross alt er en av de mest regulerte sektorene, og at lønnsforskjeller ikke skyldes lover og regler.

– Hos oss er det slik at rektorer har samme lønn uavhengig av kjønn, og våre tre kommunalsjefer - to menn og en kvinne - har også det. Man kan heller ikke si at vi ikke har planer for å utøve likelønn. Diskriminering er forbud ved lov, så hvis det skjer må jeg få vite om det. Ellers forklares lønnsforskjeller ofte med at det er flere menn i lederstillinger, og at kvinner i større grad jobber deltid, konkluderer Iversen.

Verre å løfte kvinnene

Likevel mener altså Heggdal at det er grunn til å sette problematikken på dagsordenen.

– Jeg vil si at vi har opplevd i forhandlingsøyemed at det er verre å få gjennomslag for høyere lønn til kvinner. For eksempel virker det som om at det er større vilje til å øke lønn for å beholde menn i jobbene sine enn for kvinner, sier fagforbundslederen. Hun ser heller ingen klar plan for å komme situasjonen til livs.

– Vi kvinner er nok litt for snille også, tror Rita Lande. Samtidig tror hun det hadde vært lettere å stå på kravene hvis kjønnsfordelingen hadde vært bedre med flere menn i stillingene.

Det som ofte skjer med menn i «lavtlønnsyrkene» er at de ikke blir værende der særlig lenge, eventuelt inntar lederstillinger i samme sektor. Menn rekrutteres også i liten grad til deltidsstillinger.

Barnehage og skole

Både i Verdal kommune og andre kommuner er minst tre av fire ansatte kvinner.

– På fagarbeidernivå tror jeg vi på mange områder er ledende på lønn sammenliknet med i det private, sier Iversen.

– Men som privat sykepleier kunne jeg ha tjent mye bedre, innvender Rita Lande.

I oppvekstsektoren mener Ingunn Nistad at skillet mellom barnehageledere og rektorer bør viskes ut.

– Det å lede en stor barnehage er nok like komplekst og innebærer like stort ansvar som å være rektor ved en skole, konkluderer hun.

Vil vurdere politisk diskusjon

Bjørn Iversen lyttet med interesse under hele møtet, og uttrykte flere ganger sitt ønske om å se nærmere på konkrete eksempel.

– Jeg vil gjerne danne meg et bilde av situasjonen, og se på hvilke utfordringer vi står overfor. Formannskapet sitter med arbeidsgiveransvar i en kommune, og det er nok noe få lokalpolitikere tenker over. Så får vi se hvordan vi eventuelt løfter temaet opp på den politiske dagsordenen. Et temamøte kan eksempelvis være en begynnelse, som i sin tur kan bli en sak for administrasjonsutvalg og formannskap.