Foreningen Familie i barnevern er blitt bedt om å ta turen fra Dokka til Levanger, og onsdag klokken 17.30 i Moafjæra 1 holder de en gratis konferanse utover kvelden.

– Møtene er i grunnen for alle som har barn eller kjenner barn, for man vet aldri når man kan havne opp i en barnevernssak, sier primus motor i foreningen, Helene Sørbu.

Hun er en av fire kvinner som driver foreningen, som alle har opplevd forskjellige sider av barnevernet. Selv har Sørbu i 17 år hjulpet familier som sliter med barnevernet, og skaffet seg bred erfaring og mye kunnskap.

– Vi ser en forferdelig ukultur innen barnevernet, en ukultur som går på helsa løs hos både barn og foreldre, sier Sørbu.

Vil bidra konstruktivt

Foreningen mener det første skrittet i riktig retning er å få ut informasjon om hvilke lover og rettigheter som gjelder, og hvordan barnevernet arbeider.

– Målet vårt er å bidra aktivt til konstruktive endringer innen barnevernet, og at familiers rettssikkerhet blir ivaretatt på en langt bedre måte enn i dag.

Familie i barnevern har hatt flere møter og konferanser rundt i landet, og er nå på en slags turné, der de vil la mennesker i samme situasjon treffe hverandre og støtte hverandre.

Foreningen har også psykiatere, advokater og stortingsrepresentanter som samarbeidspartnere.

Kunnskapsmangel

Helene Sørbu synes det er skremmende å se hvor lite folk flest vet om lover og rettigheter, og trist å se at mange har opplevd barnevernsetaten som et rått og arrogant maktapparat.

– Problemstillingene er de samme i alle kommuner rundt i landet, konkluderer hun.

På konferansen vil foreningen gi informasjon om lover og rettigheter, hvordan folk bør forholde seg til barnevernet og hvordan foreningen arbeider.

Det blir også tid til dialog og formidling av erfaringer på konferansen, der arrangørene stiller med enkel bevertning.