Det er den folkekjære programlederen for NRK-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», Oddgeir Bruaset, som har skrevet en bok om hvordan det gikk med noen av de som ble hardest rammet av nyttårsorkanen for snart 25 år siden.

Fikk garasje over seg

Deriblant en verdaling. Thorleif Bakken fra Leklemsåsen fikk garasjen sin over seg på den dramatiske dagen i 1992.

– Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sier den nå 61 år gamle industriarbeideren. Helt siden han var 18 har han jobbet ved Aker Verdal, nå Kværner Verdal.

I boka forteller han om dagen da Norge ble snudd på hodet, bokstavelig talt. Det blåste ennå ikke så veldig mye da han gikk ut for å berge dobbeltgarasjen med loft som han holdt på å bygge. Det manglet fortsatt tak på den ene siden, og istedet var det en presenning der. Denne ville han fjerne slik at vinden skulle få mindre tak.

– Mens jeg lå på garasjeloftet og prøvde å skjære den vekk, hørte jeg en uhyggelig lyd, som om at tusen djevler var på veg oppover bygda for å ta meg, beskriver han.

Fra uendelig glede til sjokk

Bakken rakk ikke gjøre noe mer før gulvet forsvant, og han ramlet sammen med bjelker og sperrer, deriblant en sju meter laminert drager.

Da han kom til seg selv var han overlykkelig over å leve, og at beina lystret. Men da han ville komme seg unna, ble han bare stående. Han så seg selv utenfra, skrikende. Kona dro ham i hus og på sofaen. Han ble kjørt til sykehuset og var i sjokk.

Skryter av datteren

I tiden etterpå ble garasjen bygd opp igjen. Hendelsen gjorde at han fikk nytt perspektiv på livet.

– Det er meningsløst å risikere liv og helse for et par tusenlapper. Vi er heldige som bor i et fantastisk land, og har lett for å ta det som noe selvsagt, sier Bakken.

Når forfatteren er på besøk har han besøk av datteren Camilla, som lager laksesuppe.

– Det er ekstra godt at hun kommer hjem til meg etter at jeg ble skilt. Det var hun jeg hadde på stellebordet nyttårsdagen, men det var neppe grunnen til at hun ble ambulansearbeider, smiler Thorleif Bakken.

Thorleif Bakken har hatt opp- og nedturer også i jobbsammenheng. Her fra da Innherreds Folkeblad Verdalingen i 2011 skrev om ham i gode tider etter flere tøffe permitteringsrunder på Kværner. Foto: Andreas Ryen Eidem