En enstemmig komité for mennesker og livskvalitet valgte onsdag å slutte seg til utsettelsesforslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Rådmannen ville si ja

Rådmannen hadde i denne runden innstilt på å godkjenne en kostnadsramme på 13,2 millioner kroner - selv etter å ha vært i sterk tvil ved forrige behandling, da kostnadene var lavere. Grunnen var den tydelige prioriteringen fra idrettsrådet, og at det har vært flertall blant politikerne de siste årene for å satse på friidretten. I nyere tid er det tradisjon for at rådmannen i Verdal sjelden legger frem innstillinger i saker for politisk behandling som åpenbart er i konflikt med den politiske vinden.

Men nå har altså politikerne selv valgt å utsette.

Utsettelsesforslaget innebærer at saken blir vurdert på nytt i forbindelse med budsjettbehandlingen frem mot jul.

I den svært forklarende ordlyden i vedtaket heter det at:

1. Det konstateres at eksisterende økonomiske rammer ikke strekker til, og at kommunens andel i denne saken foreslås forhøyet også ved denne korsveien. Også driftskonseptet – og det løpende vedlikeholdsbehovet – viser at kommunens løpende kostnader på dette området vil være større enn opprinnelig forutsatt.

2. Det vises for øvrig til økonomirapport 2. tertial i Verdal kommune. På bakgrunn av den økonomiske situasjonen, perspektivene for 2017 og videre framover, utsettes saken. Realisering av friidrettsanlegg underlegges en samlet, politisk vurdering ved behandling av Budsjett 2017 og Økonomiplan 2017-2020.

Ikke inhabil

– Etter befaringen gjorde bedriften et strategisk valg om ikke å legge inn noe anbud. Vi kom aldri dit at vi regnet på kostnadene en gang, så det var intet grunnlag for å vurdere noen inhabilitet i dagens politiske behandling, forklarer han.

Utsettelsesforslaget fikk støtte også fra KrF, Venstre og Senterpartiets representant som deltok i saksbehandlingen, og ble dermed enstemmig vedtatt.

– Jeg la ikke merke til noen motforestillinger. Det var ryddig og god behandling, der jeg vil rose samtlige parti for å vise ansvarlighet, sier Pedersen til Innherred.no.

Må sees i sammenheng

Han tror det nå blir veldig greit å se prosjektet i sammenheng med økonomiplanbehandlingen, særlig etter den krevende tertialrapporten politikerne har fått fremlagt.

– Vi kan ikke gi en blankofullmakt til å igangsette et sånt prosjekt uten å se det i sammenheng med de store sektorene oppvekst, helse og velferd, mener Arbeiderpartiet-politikeren, som poengterer at politikerne først nå har fått konkrete tall å forholde seg til.

Han påpeker at det politikerne opprinnelig sa ja til for noen år siden var en kommunal andel på fem millioner kroner til et friidrettsanlegg. Senere ble beløpet økt til 6,5 millioner kroner, og slik saken stod før dagens møte handlet den om et låneopptak på 7,9 millioner kroner.

– Kostnadsrammen økes altså nok en gang. Dessuten er driftsutgiftene også høyere enn vi ble forespeilet. Fra starten av mener jeg sågar at det handlet om et engangstilskudd til bygging, der idretten selv skulle finne et driftskonsept.

Høye driftskostnader - små inntekter

Av utredningen går det frem at det kommunale driftstilskuddet vil beløpe seg til mellom 50.000 og 80.000 kroner i året, og at dette skal indeksreuleres årlig.

– Når kommunen i dag totalt gir 200.000 kroner i drift til samtlige idrettsanlegg (unntatt sentralidrettsanlegget, som har egen driftsavtale mellom kommunen og Verdal IL, journ.anm.), spørs det om det er riktig å bruke så mye på ett enkelt anlegg - som i tillegg i utgangspunktet handler om ganske få brukere, påpeker Pedersen.

Han forteller at politikerne også reagerer på det lave beløpet som er anslått som leieinntekter - 10.000 kroner i året.

– Treffer vi mange nok med så stor pengebruk, spør Arild K. Pedersen.

620.000 årlig i renter og avdrag

I tilegg til driftstilskuddet betyr økt låneopptak fra 6,5 til 7,9 millioner kroner 110.000 kroner mer i året i kapitalutgifter. Til sammen betyr et lån på nesten åtte millioner kroner dermed 620.000 kroner i året i renter og avdrag de neste 20 årene for kommunen, istedet for i underkant av 400.000 kroner som et bidrag på fem millioner i praksis villle gitt. Den attraktive tomta rett utenfor Verdal sentrum eies for øvrig av Verdal kommune, og har naturligvis stor verdi ved et eventuelt salg - noe som aldri er vurdert.

– Vi må til slutt passe oss for å skape presedens i denne saken. Det kommer nok også ønske om andre typer idrettsanlegg i fremtiden. Det er noe vi må tenke over, sier Arild K. Pedersen, som understreker at han ikke har konkludert med at det ikke bør bygges noe friidrettsanlegg, men at en samlet vurdering i budsjettbehandlingen som begynner om et par uker føles riktig.