Fornøyd byggmester

Naboer til byggeprosjektet har blant annet klaget på høyden på det nye huset, som i areal vil bli omkring 470 kvadratmeter stort.

Det er Mesterbygg Innherred som skal sette opp huset, med byggmester og daglig leder Eskil Ørdal som ansvarlig søker. Han er tilfreds med at saken endelig er avgjort, og roser vedtaket.

– Det er et meget grundig vedtak. Ja, nærmest som en lærebok i byggesaksbehandling, sier han.

Vedtaket fra Fylkesmannen opprettholder kommunens byggetillatelse og dispensasjon, og kan ikke påklages. Hele vedtaket er på 17 sider, og kan leses i sin helhet som vedlegg til denne artikkelen.

Ikke opptrådt ulovlig

Naboer og sameiet klaget i tillegg til høyden på at takvinkelen ikke fulgte terrenget, at formuttrykket ville avvike fra øvrig bebyggelse i området, at tomta var regulert til enebolig og ikke flermannsbolig, på avkjørselen og på uteområdet.

Ansvarlig søker presiserte at det kun er to boenheter, en hoveddel og en utleieleilighet i sokkelen. Videre at husets høyde på øvre side av tomta ble den samme uansett om trappet huset nedover i terrenget.

Fylkesmannen tilbakeviser påstander om at tiltakshaverne har opptrådt ulovlig.

– Man har rett til å starte utbyggingen uavhengig av at et vedtak påklages. Riktignok på egen risiko og regning, men det er ikke ulovlig så lenge det foreligger en byggetillatelse.

Det er en enebolig

Fylkesmannen mener at boligens sokkeletasje er tilstrekkelig for å oppfylle kravet om at boligen «følger terrenget». De mener også at plantegningene de mottok i starten av oktober viser at det dreier seg om en enebolig, og at pulttaket med takvinkel på 15 grader og gesimshøyde på åtte meter er i tråd med planbestemmelsene.

Fylkesmannen mener plasseringen av avkjørselen ikke har negativ innvirkning på uteoppholdsarealene på eiendommen. Adkomstløsningene er de mer i tvil om, men ikke så mye at de mener hensynet til gode adkomstløsninger blir vesentlig tilsidesatt.

Vil fortsatt ha utsikt

Til sist om høyden og tap av utsikt for naboene, konkluderer Fylkesmannen med at den ikke påfører dem noen betydelig ulempe. Avstanden mellom leilighetsbyggene der klagerne bor og det nye huset er cirka 40 meter, og beboerne i Tronnofoten 4 og 6 får etter Fylkesmannens mening ikke utsiktstap som kan anses som betydelig ulempe.

Verst blir det for de som bor i Tronnofoten 2, og her har Fylkesmannen forståelse, særlig i første etasje. Panoramautsikten blir borte, men likevel vil de ikke karakterisere utsiktstapet som betydelig, rent objektivt sett.

– Klagerne vil fortsatt ha flott utsikt over sjøen, påpeker Fylkesmannen.