Vi har kjørt forbi Ekne sentrum og svingt av veien mot Sjøgrenda. Knappe 500 meter etter at vi har tatt av ligger gården Hernes.

Det er her Ole Kristian og Pia Hernes holder hus med tre unger i alderen 3 til 11 år.

Tok gårdsnavnet

Verkstedet har fått navnet Hernes Auto etter gården. Ekteparet Hernes bestemte seg også for å ta gårdsnavnet for fire år siden.

Ole Kristian het opprinnelig Haugbotn til etternavn, og kommer fra Stod. Tilfeldighetene ville at han møtte odelsjenta Pia på fest en gang for 10 år siden i Levanger via en kompis. Dermed var ikke veien lang til Ekne.

Ole Kristian er naturlig nok utdannet bilmekaniker. I begynnelsen var det flere år hos Audi og Volkswagen, mens de siste par år som ansatt var hos Fossum Auto på Inderøy. Etter at han sluttet der var han gårdbruker på heltid et års tid, før de fant ut at de trengte litt mer enn det grisene kunne skaffe av inntekter. Dermed ble ideen om bilverksted født.

Over en million i omsetning

Nå har han holdt på siden januar, og bedriften går over all forventning.

– Jeg satte et veldig optimistisk mål om en million kroner første året. Det tallet passert vi allerede i midten på august, kan 32-åringen fornøyd fortelle.

Når han sier vi, så er det fordi han allerede har fått en ansatt med på laget.

Jan Eskild Vang er egentlig åsbygg, men har bodd på Ekne i 1,5 år. Faktisk så bor han i Sjøgrenda, bare en liten travspurt fra arbeidsplassen.

Fram til nå har Jan Eskild været utplassert på Hernes Auto, som prosjekt via Fides på Levanger. Nå er planen at han skal fortsette lærlingeløpet etter nyttår, for sjefen vil gjerne 27-åringen skal bli værende i bedriften.

- Ja, det vil jeg. Jan Eskild er flink. Han er allerede en god bilmekaniker. Og med den økende oppdragsmengden, så trenger jeg absolutt flere hender her, sier sjefen.

Fornøyde kunder

Ola Myhrås fra Nesset var innom for å hente bilen sin etter noe «tull» med håndbrekket. Han har bare godord å si om virksomheten i Sjøgrenda.

- Kan ikke annet enn skryte. Bra arbeid til en rimelig penge. Nå har jeg brukt dem et par ganger, og jeg blir nok fast kunde her ja, reklamerer den blidspente postmannen.

Det er ikke tvil om at bilistene har tatt godt imot det relativt nyåpnede verkstedet.

Kunder har kommet helt fra både Røyrvik og Overhalla for å få fikset bilen sin.

- Det at noen kommer så langt unna har nok litt med bekjentskaper å gjøre. Hovedtyngden av kundene kommer fra Ekne, Ronglan, Åsen og Skogn, kan Ole Kristian informere om.

Hjelper skogningene

Og nettopp Skogn. I det vi er i ferd med å avslutte samtalen så banker to karer på kontordøra. De er tydeligvis godt kjent i lokalene.

De kommer fra AS Bil Skogn. Firmaet driver med kjøp og salg av bil. Enda er det nærmest som en «attåtnæring» å regne, men de har allerede rukket å bli Hernes Auto sin største kunde.

- Vi satser på biler som stort sett koster under 100 000 kroner. Vi ønsker å selge biler som er godkjent og i god stand. Derfor bruker vi verkstedet her på Ekne til større og mindre reparasjoner, sier Arve Haugskott i firmaet.

Etter litt diskusjon mellom partene, så anslår de at de så langt i år har hatt drøye 30 biler innom for sjekk hos Ole Kristian og Jan Eskild.

- Da skjønner du sikkert at vi er fornøyd. De gjør godt arbeid og prisen er absolutt overkommelig. I tillegg kan du vel si at de har spart oss for mye penger noen ganger også, i og med at de har funnet skjulte feil på biler som vi hadde tenkt å kjøpe, sier Haugskott.

Det er tydelig at Hernes Auto har fått en god start på «karrieren».

Øker kapasiteten

Nå planlegges utvidelser. Om en måneds tid er en ny løftebukk på plass. Det betyr større kapasitet, og det kan nok saktens behøves når man så antallet som sto og ventet på tur på gårdsplassen.

Hvordan skaffer dere deler til alle de forskjellige bilmerkene?

– Det er ikke noe problem. Det går bil fra Trondheim to ganger om dagen. Selv om vi må ha deler helt fra Gjøvik, så får vi dem dagen etter selv om vi ringer dagen før, sier Ole Kristian.

Blir aksjeselskap

Nå er planen at verkstedet skal bli aksjeselskap fra nyttår.

– Vi ser bare framover nå, forteller en optimistisk verkstedgründer.

Den kommende lærlingen kan ikke være noe dårligere.

– Jeg tror faktisk jeg vil slå meg ned på Ekne jeg også, og jeg håper Ole Kristian vil ha meg med videre, men jeg må kanskje ut av bygda for å finne meg dame, sier han spørrende og ser på oss begge.

Sjefen nikker – det kan tyde på at han svarte bekreftende på begge spørsmål.