Jaktlaget Sundby Kvello har en kvote på ti elg denne høsten. Den sjuende av dem var det Einar Melby (91), som felte.

– Det blir nok en tur ut igjen i morgen (lørdag), sier eldstemann Melby når Innherred.no stikker en snartur innom ham hjemme i Lysthaugen i Verdal fredag kveld.

Langt og godt drev

Ifølge sønnen Arve håper de å felle en elg til før de tar en pause i jakta.

– Det har gått veldig bra i høst, så vi skal greie å fylle kvota, sier Arve Melby.

Det var sist søndag ved 13-14-tiden på ettermiddagen at gamlefar viste at treffsikkerheten fortsatt er god.

– Jeg gikk med elghunden i to timer på kryss og tvers, og drev elgene mot postene våre. En annen på jaktlaget, Trond Nyberg, hadde dem veldig nært seg, men så dem ikke. Så svingte elgene over mot faren min sin post, og han skjøt oksekalven i følget, forteller Arve Melby.

Har jaktet 66 år på rad

Kalven, som hadde en slaktevekt på 75 kilo, ble skutt på 60 meters hold. Elgkyrne fikk slippe unna.

– Vi sparer dem, siden de er produksjonsdyr, forklarer Melby.

Oksekalven ble den 78. i rekken av elger som hans far Einar Melby har felt. Denne gangen brukte han en jaktrifle av typen Lakelander, med kaliber 6,5.

Ute på trappa hjemme har Melby hengende geviret til den aller første elgen han skjøt, tilbake i 1955. Han startet å gå på jakt allerede fire år tidligere, og årets elgjakt er den 66. i rekken han deltar på.

– At jeg fikk felle en ny elg i år var litt tilfeldig. Vi hadde tre poster, og Arve drev elgen. Det er nå gangen i det. Jeg satt tilfeldigvis på den posten det var mulig å skyte elgen fra, sier Einar Melby.

Stødig på post

Jaktlaget består av Arve Melby, Kristian Skrove, Bjørnar Melby, Tor Åge Reitan, Trond Nyberg og Tor Olav Okkenhaug. Sistnevnte var ikke med akkurat den dagen Einar Melby altså ble den heldige.

Jakta foregår i området Lysthaugen og Kvindfjellet. Einar Melby har fått ordnet seg med en liten gapahuk der han satt på post.

– Gamle kropper blir fortere kalde, vet du. Jeg er heller ikke så god til beins, men med staver så går det greit, sier han.

– Men treffsikker er du fortsatt?

– Ja, men da sitter jeg jo, og da blir det stødig, sier Melby og viser litt hvordan ute på trappa.

Bursdagsgave

91-åringen var for øvrig bare 90 da han skjøt elgen. Einar Melby fylte nemlig 91 år i går, torsdag 20. oktober.

– Det fikk bli bursdagsgaven fra meg å drive elgen til posten hans, smiler sønnen Arve, som lar seg imponere av faren.

– Han har alltid vært mye ute i naturen. Han er en fantastisk bærplukker også, i tillegg til å være jeger. Vi skjøt på anlegget i Tromsdalen i hele sommer, og det har aldri vært noe problem for ham å ta elgprøven, sier Arve Melby.

Lørdag tar han med seg faren ut på jakt etter det åttende dyret i årets kvote. Deretter er planen å vente til trekkelgen kommer senere i høst.

– Vi skal ta et par elger som kommer over grensen, sier Arve Melby.

– Ja, vi må skyte et par svensker også, vi erklærer krig mot Sverige, slår gamlefar Einar fast.