I lørdagens Innherred kunne man lese at resultatetene fra en ny borgerundersøkelse i Levanger viser at ni av ti innbyggere er fornøyd med kommunen.

Frilansjournalisten og den ivrige meningsytreren Terje Carlsen lot seg imidlertid ikke overbevise av verken undersøkelsen eller måten den ble presentert på i såvel kommunestyret som lokalavisa. Han mener kommunen har kjøpt katta i sekken i iveren etter å bygge omdømme. Se hans tilsvar nederst.

Avisa spurte i forbindelse med omtalen av det gode resultatet en kvinne som både kunne se det hele innenfra og utenfra om hva hun tenkte om resultatet:

Savner byfølelsen litt

Guro Nygård er født og oppvokst i Skogn, men har i voksen alder bodd flere år i Trondheim og Oslo. For to år siden flyttet hun tilbake til Skogn sammen med mann. Hun setter tryggheten og oppvekstmiljøet på toppen av egen liste over positive levangerfaktorer.

– Her finner vi gode tilbud til barna, det er lav kriminalitet og det føles trygt. I Oslo opplevde vi en gang at en biljakt endte på gårdsplassen vår, det var ikke spesielt gøy. Levanger sentrum er en fin liten by, men skulle jeg savne noe, må det nok være selve byfølelsen, sier hun.

Tre av ti «svært fornøyd»

Så til undersøkelsen og tallene.

Tre av ti oppgir at de er svært fornøyd, og kun én prosent av innbyggerne er totalt sett misfornøyd med Levanger kommune. Det viser borgerundersøkelsen anno 2016.

– Et helt fantastisk resultat, konkluderer Arve Østgaard som er daglig leder for analyseinstituttet Sentio. Det er Sentio som har stått bak undersøkelsen.

Hovedtrekkene ble presentert under kommunestyremøtet onsdag denne uka. Østgaard forfektet at skåren på mange områder er så høyt oppe på skalaen at det blir som å hoppe etter Wirkola neste gang: Vanskelig å gjøre det bedre.

Har blitt et bedre sted å bo

Totalt sett for Levanger en borgerskår på 82 av 100 mulige, og beskrives av analyseinstituttet som svært god. Sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2014, kommer Levanger i år langt bedre ut på de aller fleste områder.

Sterkest betydning for skåren har omdømme, tjenestetilfredshet og tilknytning og tilhørighet. På omdømme presterer Levanger en skår på 75, og på tjenestetilfredshet en skår på 70. Som en samlet dom, oppgir hele 88 prosent av innbyggerne i Levanger at de er fornøyde med kommunen.

– Borgerundersøkelsen dokumenterer at kommunen har blitt et bedre sted å leve og bo i siden målingene startet i 2011, opplyser Arve Østgaard.

Mange topp ti-plasseringer

Sentio har målt over 100 kommuner i hele Norge, mange av dem i Trøndelag og på Møre. Blant disse befinner Levanger seg på flere topp 10-rankinger. På de tre områdene trygghet i hverdagen, sykehustilbud og renovasjon er Levanger beste kommune gjennom tidene.

Nest best gjennom tidene er kommunen på helsetjenester, veger, tilhørighet og utdanningstilbud. Det er for eksempel ingen tvil om at et nærværende sykehus har mye å si. På spørsmålet om hvor trygg du er på at du får et godt og forsvarlig sykehustilbud om du skulle bli syk der du bor, oppnår Levanger en skår på 86 av 100 mulige.

Trenger ikke være sannheten

At Levanger også oppleves som et trygt sted, understrekes av kriminal-indeksen (skår på 77). Arve Østgaard gjør det samtidig klart at poengskåren ikke nødvendigvis forteller den objektive sannhet. Han poengterer at mye av det handler om hvordan situasjonen kommuniseres ut til innbyggerne, og her er det ikke bare kommunen selv, men også media som preger bildet.

– Dårlige nyheter selger bedre enn gode nyheter, så borgerundersøkelsen er et speilbilde av det som kommuniseres om kommunen. Samme hvor mye politikerne sier at det er trygt og godt her, så er det media som ofte setter dagsorden, bemerker Sentio-lederen.

Godt omdømme

Det er likevel slik at Levanger skårer bra på omdømme, tjenester og tilfredshet. Ifølge Østgaards ord: Bedre enn røkla. Kvinner og ungdom trekker snittet opp. Menn litt opp i åra sutrer som regel mest. Selv politiske dragkamper i forbindelse med kommunesammenslåingen ser ikke ut til å ha virket negativt på ettermælet.

– I Norge har vi trolig verdens beste politikere, men utakk er verdens lønn, og politikerne får ikke betalt gjennom borgerundersøkelsen. Derfor er 54 en bra skår. Det er høyere enn ved forrige måling (47), og det er høyere enn snittet for Norge (44). Med andre ord må dere ikke tolke 54 som en slakt av hvordan dere har håndtert kommunereformen. Tvert imot, det er en god attest fra innbyggerne, sier Østgaard.

Ingen sovepute

Ordfører Robert Svarva sier det er trivelig å få servert slike tall, men heller likevel litt kaldt vann i blodet:

– Det er ingen grunn til å bli høy på pæra. Vi har mye ugjort framover, sa Robert Svarva til Innherred før helgen.

– Journalisten slukte agnet rått

Avisa Innherred er stort sett en god lokalavis. Den skaper lim og identitet i lokalsamfunnet. Samtidig våger redaktøren å gi avisa retning, og journalistene skriver stort sett godt og tillitvekkende om ting og tang. Men lørdag 22 oktober må desken i Innherred ha tatt for mye Møllers tran da de trykket sitt hovedoppslag om borgerundersøkelse i Levanger. Eller kanskje var det fraværet av sjefkatten Roger Rein som fikk musene til å danse på bordet?

Her har avisa i alle fall oversett de viktige journalistiske poenger som Sentios undersøkelse gir: Hvorfor er innbyggere i høy sosioøkonomisk gruppe så lite tilfreds med tjenestetilbudet i kommune? Et annet journalistisk poeng som kunne vært interessant å belyse er at menn er mindre tilfreds med kommunen enn kvinner, for eksempel ut fra den kjennsgjerning at menn tjener mer enn kvinner og at menn er mer eksponert i privat næringsliv enn kvinner eller er i offentlige toppstillinger, og at kvinner i større grad er knyttet til offentlig tjenesteyting enn menn og derfor har et annet bilde av kommunen.

Men i lørdagsavisa kolporterer journalisten ganske kritikkløst opplysninger fra Sentio, for eksempel at ni av ti innbyggere er fornøyd med Levanger kommune (førstesiden, sic!), uten å foreta de nyanseringer som undersøkelsen gir muligheter for.

Jeg har sett kjapt igjennom Sentios materiale, dog uten å ha hatt tilgang til spørsmålene og fått vurdert dem, men for meg synes det som om Innherred her har gjort opp regning uten vert. Journalisten har ikke gjort noen selvstendig vurdering av undersøkelsen, enten fordi han ikke har tid til det, eller fordi han ikke har forutsetninger for det; han sluker agnet Sentio henger ut foran nesen på ham helt rått.

Gjort noen selvstendig vurdering har heller ikke desken. For som scatterplottene i matrisene tyder på er unge som en må forvente er minst avhengig av f.eks kommunale helsetjenester blant de som er mest fornøyd med tjenestetilbudet, mens de de gruppene som en kan forvente er mest avhengig av dem, det vil si oftest eldre menn, og de i lav sosioløkonomisk gruppe, er lite fornøyd.

Satt på spissen kan en si at det er de under 30 år som er mest fornøyd med for eksempel eldreomsorgen i Sentios undersøkelse. Dette blir selvsagt meningsløst.

Når oppslaget om trivsel i Levanger så er plassert ved siden av lederartikkelen der en kan lese at Rådhusetoppene ignorerer Svein Olav Skogstads statsborgerlige og arbeidsrettslige rettigheter, blir det noe som skurrer for flere enn meg.

Verken Sentio eller avisa Innherred opplyser noe om frafallet i undersøkelsen, og vi kan derfor ikke vite om undersøkelsen er systematisk skjev, ei heller hvordan de ulike indeksene er konstruert. Men jeg registrer at det stor forskjell på N i lav sosioøkonomisk gruppe mot høy. Det totale N er etter min mening også for lavt til å kunne si at undersøkelsen er valid og reliabel.

Dernest kunne han høfligst ha spurt ordfører Robert Svarva og rådmann Ola Stene om hvor mye Levanger kommune har betalt Sentio for å utføre undersøkelsen. Oppdragsforskning er nemlig ikke alltid like pålitelig. Journalister skal være kritiske til de som utøver makt. Det gjør Sentio.

Konklusjon: Dette holder ikke Innherred. Og til Levanger kommune: Her har dere trolig kjøpt katta i sekken i iveren etter å bygge omdømme.

Terje Carlsen

Frilansjournalist