Når du først ser det, har det gått for langt

En av tre ungdommer sliter med den psykiske helsen sin, men det finnes mange måter å forbedre den på. For eksempel å gå til psykolog, lege eller helsesøster. I denne artikkelen skal vi se på hvordan vi kan hjelpe folk som sliter med sin psykiske helse.

Helsedirektoratet har gjort en undersøkelse som viser at 35 prosent av ungdommer fra 15-19 år plages med psykisk helse. Samtidig svarte over 70 prosent at de har hatt psykiske plager tidligere. Hvordan kan vi hjelpe til med å få de tallene til å synke?

Innen den tiden du ser på en person at han/hun sliter psykisk har det allerede gått for langt. Små kommentarer og bemerkelser kan tippe en person over kanten, man vet aldri hvor mye en person tåler. Bare litt positivitet i hverdagen kan gjøre en stor forskjell hos en som har psykiske problemer.

Nordmenn er for dårlige til å både hilse, rose og snakke med hverandre. Et enkelt hei kan skape en viss trygghet i både skole og jobb.

Per Einar Binder sier i sin artikkel i bladet om psykisk helse at «selvmedfølelse er en kollektiv følelse, alle har det vondt noen ganger. Det er noe helt annet enn selvmedlidenhet, som går ut på at ingen andre har hatt det så vondt som deg noensinne.»

Et mer positivt syn på psykisk helse er noe vi alle kunne hatt nytte av, uansett om du plages med lidelser eller ikke. Media nevner ikke så mye om akkurat dette temaet, men om de gjør det er det som regel historier av enkeltpersoner eller studier som viser at problemet blir bare større.

Ved å tenke positivt om den psykiske helsen til både deg og andre, kan dette bidra til at du føler ting er bedre og lettere å håndtere. Vi som ungdom er fullt klar over at psykisk helse er seriøst, og dette er et poeng i at vi må hjelpe andre. Mer oppmerksomhet i blandt annet skole kan gjøre det enklere for noen å skaffe hjelp.

Om du har bekjenter eller ser noen som plages, ta kontakt med personen eller hjelpetelefonen for mental helse: 116 123. Denne hjelpetelefonen har hjulpet mange og besvarte 60 000 anrop i 2014, det er en anonym og gratis tjeneste som gir deg mulighet til å snakke med noen.

Som dere ser, er det kanskje ikke så mye fokus på psykisk helse i media eller skolehverdagen, men det burde være det. Det er mye du kan gjøre for å forebygge den psykiske helsen, men det viktigste er å tenke positivt og gjøre folk mer oppmerksom på at dette er noe vi må gjøre noe med. En person kan ikke gjøre alt, men flere sammen kan.

Kilder: Artikkel fra bladet «Psykisk helse» - Slitenhet er den nye folkesykdommen, mentalhelse.no, VG-forbruker, dagensperspektiv.no