Rådmann Ola Stene la seg helt flat og beklaget på det sterkeste til de private barnehagedriverne i Levanger under formannskapsmøtet onsdag. Årsaken var at administrasjonen nok en gang har beregnet feil barnehagetilskudd. Det har rammet private barnehager gjentatte ganger, som dermed får utbetalt betydelig lavere driftstilskudd.

Tilliten er tynnslitt

Ordfører Robert Svarva (Ap) var den første som beklaget at det har skjedd nok en gang.

– Det er beklagelig at vi holder på som vi gjør. Det er ubehagelig. Jeg har full forståelse for de private barnehagene. Tålmodigheten for å få rette satser er oppbrukt, og vi kan ikke holde på sånn, åpnet han og la vekt på at tilliten mellom private barnehager og kommunen er tynnslitt.

– Vi er avhengige av et tillitsforhold mellom oss og barnehagene, men også mellom politikerne og administrasjonen. Det er ikke så lenge siden vi satt i nesten samme situasjon, og nå må det være siste gang vi gjør dette. Vi har ikke råd til annet verken tillitsmessig eller omdømmemessig, sier Svarva.

Risikerte nedbemanning

Barnehagestyrer Anne Lise Kvam ved Bruse barnehage er med i arbeidsutvalget for de private barnehagene, som oppdaget feilen. Hun er glad for at rådmann og politikere beklager saken så kraftig.

– Vi fikk ikke beregningsgrunnlaget til å stemme, og begynte å se på saken. Det viste seg å være store feil, og vi ble forespeilet en sats på bare 166.000 kroner for småbarn. Det er veldig, veldig lavt, og det hadde betydd nedbemanning. Når det ble rettet opp, endte satsen på 179.000 kroner per plass, så det er klart at det utgjør mye for oss, sier hun.

Fikk tilbake 26 millioner kroner

Hun legger ikke skjul på at de gjentatte feilene i administrasjonen fører til at tilliten forsvinner. Barnehagene er derfor nøye med å sjekke alle satser og tilskudd.

– De private barnehagene i Levanger har til sammen fått etterbetalt 26 millioner kroner fra 2011 til 2015 etter de rundene vi har hatt. For barnehagene våre, og særlig de minste, er det store summer som har mye å si for tilbudene våre. Det er vanskelig å drive barnehager uten tilskuddene vi skal ha, og da går det på tilliten løs. Det tar tid å få den tilbake, men det håper og tror vi at skjer. Det var derfor også gledelig at politikerne var så tydelige, sier Kvam.

– Ånei!

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg fra de øvrige politikerne, som også fikk en beklagelse for feilene de også rammes av.

– Vi har vært gjennom dette noen år, og det har vært kompliserte forhold. Vi er avhengige av at utredningene vi får på bordet er riktige, da mange av oss faktisk er lekfolk. Nå har saken kommet ut i uføre over lang tid, og det er slitsomt for de som driver barnehagene og for kommunen og oss folkevalgte. Nå må dette bli riktig ved at økonomiavdelingen blir styrket, sier Karl Meinert Buchholdt (V) og spurte om kommunen faktisk kommer i mål med saken.

Han fikk støtte av blant annet varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) og Astrid Juberg Vordal (Ap).

– Jeg tenkte «ånei, ikke nå igjen». Nå må det være siste gangen vi opplever dette, for tilliten forsvinner jo. Derfor er jeg glad for at rådmannen beklager saken tydelig, sier Astrid Juberg Vordal