Det nye helsehuset på Staup samler både fagfelt og lag og foreninger i et høyteknologisk bygg. Onsdag fikk formannskapets politikere oppleve nybygget Staup Helsehus på nært hold, da det nesten ferdige prestisjebygget ble vist fram i regi av kommunalsjef for helse, Jon Ketil Vongraven. Han la da vekt på betydningen satsningen vil få for svært mange, både yngre og eldre innbyggere.

– Her i inngangspartiet blir det laget en kafé, som vi er i dialog med LevaFro om å drifte på dagtid eller noen dager i uka. Vi tenker også bredde og vil involvere lokalmiljøet og lag og foreninger fra frivilligheten til å delta på og bidra med aktiviteter i tilknytning til institusjonen, sier Vongraven.

Inn før jul

Helsehuset skal nemlig være et åpent dagtilbud og et tjenestetilbud tilrettelagt for alle former helsetilbud hvor brukere kan oppholde seg i mellomstasjonen mellom sykehus og hjem ved behov eller behøver tilrettelegging ved funksjonstap. Vongraven understreker at helsehuset tilhører aldersgruppen fra 0 til 100.

– Vi har et mål om å kunne flytte inn brukere før jul i år, sier Vongraven, og viser begeistrede politikere rundt i det svært moderne bygget.

– Skanska sier at det er det mest teknisk avanserte bygget de har stått for, sier Vongraven.

Hypermoderne

I bygget er det blant annet automatisert tilgang til rom og fasiliteter ut fra ansattes arbeidsoppgaver via nøkkelkortet. Brukere ved blant annet demensavdelingen får egne armbånd eller smykker, som låser opp deres eget rom og holder andre ute. Det er også avanserte varslingssystemer med betjening via smarttelefoner og moderne alarmsystemer for blant annet anfallsutsatte beboere og fallutsatte brukere.

Bygget har en budsjettert prislapp på 227 millioner kroner, og omfavner om lag 7.600 kvadratmeter areal. Bygget er også laget slik at det er plass til et andre byggetrinn på tomta i framtiden, dersom behovet for mer plass og flere behandlingstilbud dukker opp. Det er også laget en mulig løsning for institusjonskjøkken.

Totalt er det lagt opp til åtte plasser for døgnrehabilitering, tolv senger for korttidsbehandling, seks plasser for lindrende behandling ved palliativ enhet for alvorlig syke mennesker og ti senger ved skjermet enhet for demente. Brukerne får egne rom og sosiale soner i hver avdeling, samt kjøkken med felles matservering utført av egne kokker.

– Dette er ikke et sted hvor maten blir levert på rommet, sier kommunalsjefen.

Nasjonal oppmerksomhet

Når helsehuset åpner, vil Breidablikktunet omstilles til heldøgns omsorgsfellesskap og flere ansatte flyttes over.

Helsehuset vekker oppsikt på landsbasis med å ha oppnådd målet om kun heltidsstillinger. Det betyr fulle årsverk for om lag 60 ansatte, inkludert 12 ansatte som tilhører legevakten.

– For å få dette til å passe inn i årsturnusene, har vi lagt opp aktivitetene spredd utover dagene, slik at vi kan flytte ansatte mellom etasjer og avdelinger etter behov, for å drifte dagtilbudene. De ansatte har også sagt ja til å jobbe ekstra helgevakter for å få turnusene til å stemme, sier Vongraven fornøyd.

Kommunen får også oppmerksomhet for nytenkning rundt samhandlingsreformen og utbygging av framtidens helsetilbud.

- Det er fullt mulig å etablere konferanser med utgangspunkt i helsehuset, konkluderte Vongraven og politikerne.

Helsehuset har også satset stort på gode uterom, med en åpen sansehage mellom fløyene, samt en egen, inngjerdet sansehage for den lukkede demensavdelingen. Politikerne mente at inngjerdingen ble gjort på en måte hvor det ikke føltes innestengt ut.

Får ros

Varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) er blant de som lar seg imponere av fasilitetene og graden av tilrettelegging som ligger i både stab og nybygg.

– Denne satsningen må fungere, og det ser utrolig bra ut, sier han.

Ina Kollerud Pedersen (Ap) er helt enig, og roser arbeidet som er lagt ned i det spesielle prosjektet.

– Det er virkelig imponerende å se hvordan det har blitt. I tillegg har vi jo en kommunalsjef som kjenner prosjektet ned til minste detalj, og det er veldig spennende, sier Kollerud Pedersen.