Innherred og forløperne Levanger-Avisa og Verdalingen har skrevet mye om HUNT4, som starter 4. september 2017. Levanger er først ut sammen med Stjørdal, og så blir det verdalingenes tur på vårparten i 2018. Frem til februar 2019 kan alle nordtrøndere fra 13 år og oppover delta.

– Det blir som en EU-kontroll på bilen, bare på kroppen, illustrerer mobiliseringskoordinator Vigdis Hjulstad Belbo overfor Stjørdalens Blad torsdag.

Brikke-registrering

For det er flere helt nye ting, sammenliknet med HUNT3 (gjennomført i 2006-2008) og de to første helseundersøkelsene i 1984-1986 og 1995-1997.

– Deltakerne skal gå med en brikke på armen og låret i ti dager. Den avanserte skrittelleren vil fortelle hvor mye folk rører seg, men mer enn bare hvor langt de går. Blant annet hvor mye de sover.

– Et nytt apparat vil måle fett- og muskelmasse i kroppen. Resultatet vil bare deltakerne selv se. Apparatet beregner også BMI og om folk har mye eller lite indre magefett.

Spesielt for de eldste

Ellers blir det som sist gang tatt blodprøver og urinprøver, og lungekapasiteten blir målt med spirometri. Hjertet blir sjekket med EKG, og godt voksne mennesker vil ta gripetest og funksjonstest.

– Vi legger stor vekt på sikkerhet og personvern, poengterer Vigdis Hjulstad Belbo, som sier til Stjørdalens Blad at de håper på full oppslutning.