Ordfører Robert Svarva og rådmann Ola Stene måtte onsdag svare for seg angående den såkalte Skogstad-saken i Levanger under kommunestyremøtet. I interpellasjonsrunde åpnet Karl Meinert Buchholdt med en interpellasjon om ytringsfrihet for kommuneansatte knyttet til Skogstad-saken - hvor Levanger kommune ga Dagsverket-leder Svein Olav Skogstad en skriftlig refs etter uttalelser til media i forbindelse med nedleggelse av tilbudet han ledet.

Tok to år

Etter nesten to år trakk endelig rådmannen advarselen (tilrettevisningen) som den tidligere Dagsverket-lederen Svein Olav Skogstad fikk da han i 2014 ble anklaget av kommunen for å være illojal. Tilrettevisningen ble trukket etter at Sivilombudsmannen i to omganger har gitt Levanger refs for måten saken er håndtert på.

- Det er viktig at vi erkjenner at kommunale tjenestemenn og -kvinner har faktakunnskap av allmenn interesse, og at de kan ha moralsk plikt til å holde innbyggere informert. Spørsmålet er hva vi har lært av denne saken, spurte Buchholdt i sin interpellasjon og advarte mot å bygge opp en munnkurvkultur i Levanger kommune.

- Det er ikke tvil om at ansatte i Levanger skal ha ytringsfrihet og anledning til å ytre seg som personer for øvrig. Det er det ikke tvil om. Når du antyder munnkurvregime i media, har jeg tatt en prat med våre tillitsvalgte. De bekrefter at vi har et godt samarbeid, og for Levanger kommune sin del er det ingen tvil om at ytringsfriheten står høyt i alle ledd, svarte Svarva.

Trøite fulgte opp

Senere fulgte Jostein Trøite (SV) opp med sin interpellasjon om samme sak. Han krevde også innsyn i saken som arbeidsgiver via kommunestyret, noe han forklarte ikke hadde skjedd til nå.

- Vi må gi full oppreisning til Skogstad, og kommunestyret må ta fullt arbeidsgiveransvar. Mitt spørsmål til ordføreren går på hvilken rolle ordføreren har tatt i denne saken. Ba ordføreren rådmannen om å følge opp saken fra Sivilombudsmannen og beklage ovenfor Skogstad? sa han til kommunestyret og Svarva.

Robert Svarva repliserte med å si at personalsaker ikke hører hjemme i kommunestyret.

- Vi sitter vegg i vegg, men jeg har ikke gitt rådmannen beskjed om å gjøre noe. Men det er klokt hva rådmannen har gjort. Utover det kommenterer jeg ikke saken videre, fordi jeg syns på prinsipielt vis at personalsaker ikke hører hjemme her. Det håndteres mange personalsaker i en kommune, og på den bakgrunn avviser jeg å ta interpellasjonen her opp til behandling, sa han i møtet før debatten fortsatte.

Svarva-støtte fra Sp

Buchholdt og Trøite gjentok sine standpunkt, mens Hans Heieraas (Sp) støttet ordførerens holdning til å ikke ta saken videre fra interpellasjonsnivå i kommunestyret. Det støttet også varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) like etter.

- Jeg støtter ordførerens vurdering om å avvise saken nå. Jeg tror det tjener alle parter i denne sammenhengen, sa Heieraas før Svarva undertrekte at hans støtte til rådmannen var basert på at det var riktig å trekke tilrettevisningen gitt til Skogstad.

- Det var en nødvendig presisering. Jeg er enig i at det ikke har vært en klok håndtering av denne saken, sa Trøite.

Til slutt i debatten valgte Geir Tore Persøy (Frp) å bruke sin taletid på å faktisk beklage til Skogstad, på vegne av sitt virke som representant i kommunestyret.

- Det er her en tydelig uenighet i forhold til at saken ble avvist. På vegne av Frp beklager vi til Skogstad, som en del av kommunestyret, sa han kort.