– Det har stått helt stille i to uker, etter at alt ble jevnet med jorda. Gravemaskinene ble hentet i forrige uke, sier en lokal innbygger på Ytterøy til Innherred. Vedkommende har i det siste hørt flere rykter om hva som skal ha skjedd, men har ikke fått bekreftet en endelig årsak til byggestansen.

– Men det snakkes mye om det. Vi vet jo at rammen ble mindre enn mange håpet på, og om det nå blir ekstrakostnader på grunn av byggestans, hvem tar den regninga? spør ytterøyningen, som frykter at en eventuell budsjettsprekk vil gå ut over blant annet utearealet.

– Tiden er ikke det viktigste, men derimot om rammene sprenges og tilbudet blir dårligere på grunn av at merkostnadene må betales fra samme ramme, sier vedkommende.

Utsatt byggestart

Enkelte Innherred har snakket med frykter nå at ekstrakostnader fra utsettelsene vil bli betalt fra 95-millionerspotten politikerne har gitt til prosjektet. Rammen har blitt kuttet til beinet og er holdt knallhardt i tømmene til tross for øyfolkets ønsker om større areal til både skole og samfunnshus.

Det er først nylig at kommuneadministrasjonen fikk seg en overraskelse, da de skulle søke Innherred samkommune om igangsettingstillatelse: Det var ikke søkt om reguleringsplan, noe som måtte på plass for å få bygge nytt. Skoleområdet har nemlig stått oppført til offentlig formål i arealplanen, men den formelle byggetillatelsen for skolen kan ikke gis uten en mer spesifikk regulering.

– Området er satt av til offentlig formål, så ingen av oss eller hos arkitekten tenkte videre på det og vi søkte på dispensasjon fra regulering, siden vi skal bygge en ny skole på samme tomt. Vi fikk rivingstillatelsen, men måtte sende ut saken på høring før vi får igangsettingstillatelsen. Vi skulle egentlig ha det klart 7. november, men nå er høringsfristen satt til 9. desember. Først etter det kan vi starte byggingen, sier enhetsleder for bygg og eiendom i Levanger kommune, Håvard Heistad. Han innrømmer at saken er lei, men vil ikke kalle det et stort problem.

– Det blir en forsinkelse, men alt skal gå bra, sier han.

Ifølge Heistad skal det ikke ligge noen skjær i sjøen for selve byggingen utover det rent formelle i søknadsgodkjenningen for nybygget. Kommunen jobber nå sammen med fylkeskommune, fylkesmann og Statens vegvesen for å forkorte saksbehandlingen mest mulig. Målet er å kunne starte byggingen så fort som høringsfristen er ute.

– Det skal ikke komme noen høringsuttalelser som hindrer byggingen, så det skal gå fort å komme i gang, sier han.

– Trasig

Kjell Vandsvik er leder i Ytterøyutvalget, og erindrer en hard kamp for både å få vedtatt utbygging av ny skole og for å sikre et godt nok tilbud for pengene de fikk til disposisjon. Men planleggingsfasen endte med enighet og et nybygg alle stilte seg bak. Han stiller seg undrende til at kommunen nå har gjort en så stor feil i byggeprosessen.

– Jeg er overrasket over at det ikke har blitt sjekket ut slike ting. Det skulle i grunn vært det første som ble gjort før bygget ble revet, sier han og legger til at han regner med at feilen både stammer fra kommunen og firmaet som søker om byggetillatelse for oppdraget. Han mener glippen er synd.

– Selve utbyggingen er så positiv, men dette er litt forunderlig. Som en har hørt og lest, så er rammen for utbyggingen på 95 millioner kroner. Om dette går ut over sluttproduktet og det ikke bevilges mer penger, hvem skal da betale ekstraregningen? Da kan det bli trasig, sier han.

Ferdigstillelsen av bygget er derimot ikke endret. Bygget etter planen skal tas i bruk neste høst eller førjulsvinter, men uansett ikke står klart til skolestart.

– Foreløpig vet vi ikke om det blir ekstra kostnader på grunn av forsinkelsen. Vi skal nå gå i dialog med entreprenør om akkurat det, sier Heistad.

– Kan merutgiftene gå ut over sluttresultatet, slik enkelte frykter?

– Det kan jeg ikke kommentere før vi vet mer, sier Heistad.