Den er strøket støv av, digitalisert og gitt kommentarlyd og musikk. Samvirkefilmen er en kulturskatt fra 1938-39 som igjen skal vises for publikum.

Verdal historielag byr nemlig på en godbit på Verdal kino lørdag 10. desember. Filmen er blitt kjent under flere navn; «Verdal – ei trøndelagsbygd i kvardag og fest», «Verdalsfilmen» og «Samvirkelagsfilmen fra 1938 – 39».

– Kjært barn har mange navn. Denne nesten 80 år gamle kulturskatten var opprinnelig en stumfilm. Den har nå gjennomgått en viss restaurering og vi har laget et kommentarmanus som Nils Nordberg til har lest inn, sier Kjetil Dillan i Verdal Historielag.

Samvirke-underholdning

Filmen ble opp gjennom årene vist på kretsmøter og lignende i Samvirkelaget, som underholdning. En eller annen gang omkring 1990 ble filmen innspilt på VHS videobånd av Erik Hedmann, en lokal radio- og tv-forhandler i Verdal. Men den filmen som nå skal vises er altså en digitalt versjon av selve originalen.

Originalen ble laget av Ingvar Dillan.

VHS-versjon

I 2009 tok Kjetil Dillan kontakt med disponent Bjørn Storhaug i Verdal Samvirkelag med tanke på få digitalisert den gamle filmen fra 1939. Ny digital teknologi åpnet for å gi filmen et helt nytt liv, en tanke som i falt i god jord hos Bjørn Storhaug. Samvirkelaget ville også stå for kostnadene med digitaliseringen.

Dillan og Storhaug var ikke alene om fascinasjonen av den gamle filmen. Tor Haugmark hadde allerede på slutten av 1990-tallet fått henvendelse fra Storhaug om han hadde mulig-het til å legge bakgrunnsmusikk på filmen. Den gangen hadde Storhaug med seg en VHS-videokassett, som filmen var blitt kopiert over på. Med litt bakgrunnsmusikk ble filmen vist til representanter fra NKL.

Facebook-publisering

Sekvenser fra filmen har senere dukket opp, blant annet som en åpningssekvens på Hagergrynkompaniets «Kabaret Øra» i 2007. Tor Haugmark, som også hadde fått en VHS-kopi av hele filmen, publiserte høsten 2014 et par ulne sekvenser på Facebook.

– Dette skapte en voldsom oppmerksomhet, forteller Kjetil Dillan som de siste årene har arbeidet videre med å pusse opp det digitalisert originalmaterialet.

– Det fins jo spesialverktøy for å bearbeide digital film, men sånt verktøy er svært kostbare saker og det er vel kun de store filmselskap som sitter med det. Vel en time med film inneholder omkring 90.000 bilder, så framdrifta var deretter, sier Dillan.

Haugmark var på det tidspunktet han publiserte fra filmen på Facebook ikke kjent med at historielaget satt med digitalisert originalmateriale av den samme filmen. Kontakt ble naturligvis opprettet, og det ble satt i gang et arbeid med å få til identifisering av folk og få skrevet kommentarmanus. For en måneds tid siden var prosjektet fullført.

Jubileumsmarkering

– Tilfeldighetenes spill har gjort at det i år er hundre år siden oppstarten av Verdal kino, så nypremieren er et ledd i denne mark-eringen.

Både historielaget og samvireklaget har hatt felles interesse av at filmen kommer tilbake til folket, påleker Kjetil Dillan.

– Grunntanken hos historielaget er jo å få tilgjengeløiggjort historisk materiale på en bedre måte.