Aarmo mener at Berg Eiendom, som står bak nesten hele Moan-utviklingen siden 80-tallet, må kommunisere at handel skaper aktivitet, arbeidsplasser, bolyst og noe som gjør at Levanger også blir et stoppested for folk på gjennomreise. Trekkes det kunder til Moan skaper det også ringvirkninger for resten.

– Vi tenker offensivt og jobber med å trekke hit attraktive etableringer, og bruker det vi allerede har på området som trekkplaster. Handel skaper handel, sier Aarmo.

Han mener at Berg Eiendom, som står bak nesten hele Moan-utviklingen siden Magneten ble påbegynt, kunne ha holdt seg til dagens areal, men at de ønsker utvikling.

Les også:  Reberg vil spare matjorda på Moan

– Vi må nå vise at handel skaper handel. Vi trekker hit store kjeder dersom andre store kjeder allerede er etablert på samme område, sier han.

Dyrkajord utfordring

Kjøpesenterlederen og eiendomsutvikleren er sårt enige om at det er en utfordring å gå løs på dyrkajord, som er strengt beskyttet av jordvernet.

All framtidig sentrumsutvikling på sørsiden av Levanger er snart nødt til å foregå på dagens åkre rundt Moan.

Les også: Et modig valg av Alf Magnar Reberg

– Det ligger en utfordring i at sentrumsutviklingen må skje på bekostning av dyrkajord og landbruksområder. Men vi tenker på alle scenarioer, fordi vi er nødt til å være beredt den dagen en stor kjede vil etablere seg, sier Heirsaunet.

Magneten kjøpesenter har nå så godt som fylt opp alt av kapasitet ifølge utnyttelsesgraden i reguleringsplanen. Dermed må framtidige utbygginger legges inn i nye planer med parkeringshus eller -kjeller og nye utbygginger. Aarmo legger imidlertid ikke skjul på at det frister å kunne utvikle enda mer av Moan til næring.

– Det er artig å få ting til å skje. Vi må utnytte det positive til å skape noe godt. Det får vi til med samarbeid med kommunen og å bygge stein på stein, sier Aarmo.

Enorme anlegg

Berg Eiendom AS sitter i dag på anleggsmidler for 200 millioner kroner, ifølge 2015-regnskapet.

Selskapet drev med et driftsresultat på 13,5 millioner, og et resultat før skatt på 8,1 millioner kroner i fjor. Selskapet er også eneeier av BE Moafjæra 3 AS, BE Moafjæra 8 AS, BE Bolig 2 AS, Magneten Drift AS, BE Moafjæra 10 AS, BE Moafjæra 7C AS, BE Moafjæra 4 AS, BE Moafjæra 12 AS, BE Moafjæra 6 AS samt flere datterselskaper knyttet til Moanområdet.

Selskapet har hittil fokusert mest på å utvikle næringsareal på Moan, men har i senere år utvidet til å også utvikle andre boligprosjekter. Deriblant boliger ved Eidsbotn og på Gjemble, samt Lensmannsgården.

Store utbygginger

Hovedandelen av Berg-eiendommer ligger på Moan. Magneten kjøpesenter ble først bygd i 1986 og utbygd i 2006 og 2009. I dag rommer kjøpesenteret 29.000 kvadratmeter og har 1.000 parkeringsplasser. Like ved ligger Meny og Europris i et påbygg fra 2006 på 4.000 kvm. I tillegg har de Moafjæra 16 med Rema 1000 og Burger King, Moafjæra 10 med Intersport, Expert, Caverion og øvrige kontor på totalt 4.500 kvm fra 2007.

I 2001/2008-09 bygde de også ut et nybygg i samarbeid med Coop, som huser Coop Extra, Møbelringen, Elkjøp og Jernia over 3.000 kvadratmeter. De har også 14.000 kvadratmeter i bygget med Sprek, samt Felleskjøpet-bygget på 1.200 kvm fra 2001.

I år startet også utbyggingen av Moafjæra 6 ut mot sjøen, som neste trinn av utbyggingen av Moafjæra 8, som huser både legesenter og en rekke andre kontor.