Odd Helge Roksvåg var engasjert og til tider nesten rørt møteleder da det ble trommet sammen til folkemøte på Volden skole tirsdag kveld. Temaet var selvsagt debatten rundt skolestrukturen og hva som vil skje med grendeskolene i kommunen.

Hver sin side

Det var en følelsesladet skoledebatt i Helgådalen tirsdag kveld. Bygdefolket nekter å gi opp kampen om Volden skole, men de frykter at løpet er kjørt og beslutningen tatt.

Det var i løpet av kvelden av Roksvåg fridde til sin gamle skolekamerat. Både han og Ove Morten Haugan er oppvokst en drøy kilometer fra skolen og fikk sitt første møte med klasserom, kateter og tavle på den nedleggingstruede skolen midt på 1970-tallet.

Innherred fikk en prat med de to gamle kameratene etter at det nesten tre og en halv times lange møtet var over i gymsalen på skolen.

Men selv etter innstendige oppfordringer fra Roksvåg så lot ikke den politiske ringereven Haugan lure seg ut på glattisen.

– Vi får avvente prosessen vi nå går inn i, så får vi se hva som skjer, var den diplomatiske kommentaren.

Følelsesladet

Stian Haugan fra Helgådal IL var opptatt av skolelokalene og hva de betyr for idrett og fritidsaktiviteter i bygda.

Men det var tydelig at bygdefolket ikke lot seg overbevise, og det var mange fuktige øyenlokk og bristende stemmer i løpet av debatten.

Uansett lovnader – enten de kom fra den tidligere sambygdingen, ordfører Bjørn Iversen eller varaordfører Silje Sjøvold, om at beslutningen enda ikke er tatt, så var det en resignert stemning i lokalet i det møteleder Roksvåg takket for oppmøtet.

Stemningen ble ikke noe mindre beveget når forsamlingen begynte å synge på Hans Rotmo sin sang «Vømmøldalens Siste Vår». Det var nesten så en skulle tro at den gamle radikaleren hadde regien for hele opplegget.

For hva vil skje med grendene fra Ulvilla og østover hvis skolen forsvinner. Vil det bli bare «ein stor sjø i emning»?

Men før vi hadde kommet dit, så fikk vi oppleve en kveld med de fleste sinnsstemninger underveis.

5.-klassingene Maja, Malin og Siri var først ute med å fortelle om hvor fint det var å ha en skole i bygda. Og det gjaldt ikke bare i selve skoletida, men alt det artige som skjedde i og rundt skolen på ettermiddags- og kveldstid.

Stian Haugan fra 75-åringen Helgådal IL lurte på hva som ville skje med ballbingen som idrettslaget og skolen hadde gått sammen om å bygge, og ikke minst; Hvor skal bygdefolket dra å trimme når det eneste innendørstilbudet forsvinner fra bygda.

Arve Haldorsen har drevet gårdsbruk i Vera siden 1980. Han mener de har nok med dårlig vei, mobilsignal og nettilgang om ikke skole skal bli borte også.

– Det eneste som blir utvidet i Vera er kirkegården, og det skaper ikke noe ekstra liv, sa han til latter fra salen.

Rune Olsen (t.v) og Arve Haldorsen var engasjerte deltakere på skolemøtet i Helgådalen tirsdag kveld.

Rune Olsen har kjørt skolebussen fra Vera i flere år. Han skjønner ikke hvordan administrasjonen på rådhuset mener at det tar kun 44 minutter med buss fra fjellbygda til Vuku.

– Da rekker dem ikke stoppe å plukke opp mange barn på veien. 1,5 timer er nok et mer realistisk tall, og det blir tre timer i buss hver dag for en seksåring. Hvem har lyst til å utsette barna sine for det, sa han til applaus fra salen.

Viktoria Haugan (16) og Julie Haldorsen er engasjert i Fjellrosa 4H. Det er tydelig at skolesaken også opptar ungdommen. Avtroppende leder Julie måtte sågar gi fra seg mikrofonen til Viktoria slik at hun fikk samlet seg. Begge er tidligere elever ved skolen, og forteller at 4H-klubben er et viktig sosialt samlingspunkt. Hva skjer med den hvis skolen blir nedlagt, lurte begge på.

Bestemor Tone Haugan var også preget av stundens alvor.

– Alle vil ikke bo på Øra. Vi vil bo i Helgådalen. Tar dere bort skolen så vil ikke ungdommen flytte hit. Er det slik dere ønsker det, spurte hun, før hun kom med en gråtkvalt bønn til politikeren i panelet:

Viktoria Haugan (t.v.) og Julie Haldorsen fra Fjellrosa 4H var tydelig på at skolespørsmålet også opptar ungdommene i bygda.

Dere skal spare 1,1 millioner kroner på å legge ned Volden skole. Det er en promille av det totale budsjettet i kommunen. Betyr vi så lite, spurte hun til stor applaus fra forsamlingen.

Det er altså penger det dreier seg om. Selv om mange tror at saken allerede er avgjort, så skal altså ikke den endelige avgjørelsen falle før på vårparten neste år. Helgådalingene har derfor ikke tenkt å gi opp helt enda.

Odd Helge Roksvåg var ordstyrer, men engasjerte seg også sterkt i debatten.

Odd Helge Roksvåg mente sågar at hans kjære Arbeiderparti ikke har holdt det de tidligere har lovet.

– Først så tok du partiet mitt, og nå tar du skolen min, sa han henvendt til Bjørn Iversen.

Ordføreren var nok ikke helt enig i den beskrivelsen, og han var også ganske tydelig på at han ikke fikk nok taletid i løpet av kvelden.

Så siste ord er nok ikke sagt når det gjelder Volden skole.