For to uker siden vedtok verdalspolitikerne å utrede sitt handlingsrom for «tvungen hytterenovasjon» via Innherred renovasjon. Saken har løpt lenge lokalt, og verdalspolitikerne har ikke ønsket å innføre den nasjonalt pålagte renovasjonen for sine hytteeiere. Ikke før de vet om de har et handlingsrom å bevege seg i.

– Det rommet finnes ikke, slår Fylkesmannen fast til Innherred.

– Er ingen tvil

Assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Anne Sundet Tangen, følger Verdal kommune tett i forbindelse med utsettelsen av å innføre hytterenovasjon. 15. november utsatte et enstemmig formannskap innføringen for andre gang, denne gang for å be rådmannen utrede kommunens handlingsrom i saken.

– Vi har fulgt denne saken i ganske mange år, og vi veileder kommunene i regelverket. Vår oppfatning er at det ikke skal være noen tvil om hva lovverket sier. Det er en plikt til å innføre renovasjon, og det skilles ikke mellom fastboende og fritidseiendommer, sier Sundet Tangen.

Hun velger å være så bastant at hun slår fast at alle norske kommuner er pålagt å innføre hytterenovasjon. Ellers bryter de forurensningsloven.

– Det har vi vært klar og tydelig på, og har forsøkt å formidle det til alle kommuner. Vi ser at alle i fylket så nær som én nå har innført hytterenovasjon, sier Sundet Tangen og henviser til Verdal.

Følger Verdal

Verran var lenge den eneste andre kommunen som ikke hadde innført hytterenovasjon, men får det nå innført gjennom kommunesammenslåingen med Steinkjer.

– Formannskapet i Verdal vedtok for to uker siden å utsette innføringen for å utrede kommunens handlingsrom. Hva mener dere om det?

Inntil videre foretar Fylkesmannen seg ingenting i saken i Verdal, men de er tydelige på at de vurderer sine muligheter.

– Vi har ikke satt noen frist eller nye tiltak, men vi har informert om at Verdal kommune er i strid med forurensningsloven. Vi har i første omgang valgt å bare gi en henstilling, og så ser vi hva vi eventuelt gjør senere.

– Kan dere gripe direkte inn med tiltak?

– Vi forholder oss til bestemmelsene i forurensningsloven, som har en paragraf som heter «Statlig tilsyn med kommunene». Den gjelder i dette tilfellet, og det ligger en mulighet der, sier Sundet Tangen.

Mulkt en mulighet

Paragrafen hun viser til er 48a. Den sier kort at «Fylkesmannen kan føre tilsyn med lovligheten av kommunens oppfyllelse av plikter (…)». Blant paragrafene de kan føre tilsyn etter, er §30 om kommunal renovasjon.

For øvrig setter forurensningsloven opp muligheten til bøter dersom lovverket blir brutt. Deriblant tvangsmulkter, som kan fastsettes når overtredelser av loven oppdages. En slik mulkt eller bot kan løpe så lenge et lovbrudd varer eller ved hver overtredelse. Sundet Tangen kommenterer imidlertid ikke spesifikke tiltak i forbindelse med saken i Verdal.

– Dette er en viktig prinsippsak, og derfor ba vi om utredning av vårt handlingsrom før vi innfører hytterenovasjon. De juridiske vurderingene lå ikke i saken, og derfor utsatte vi saken. Dersom de vurderingene viser at vi ikke har et handlingsrom, så tar jeg det for gitt at politikerne i Verdal retter seg etter det.

– Fylkesmannen sier at loven er svært tydelig?

– Jeg føler ikke at det er så bastant, og formannskapet var enstemmig i sitt vedtak. Ingen vil vedta noe som er ulovlig, men det er såpass stor interesse for saken, og vi er en stor hyttekommune, så det er interessant å belyse problemstillingene, sier Iversen.

Null forsøpling

Han legger til at det aldri har blitt påstått at Verdalsfjellene har slitt med forsøpling på grunn av manglende hytterenovasjon, og sier at det ikke blir mer avfall når hytteeierne tar med seg avfallet hjem for å sortere og kaste det i dunker de allerede har betalt for.

– Det blir ikke mer avfall av det, og det er også merkelig at andre påstår at de subsidierer Verdal siden vi ikke har hytterenovasjon, sier ordføreren.

Han poengterer at Verdal ikke er vanskelig i saken, men vil vite hva de går til.

– Det er ikke vår hensikt å slåss mot lovpåbud uten grunn, men vi har etterspurt denne avklaringen om handlingsrom i ett år.

– Er det rart at ingen andre i fylket gjør det samme?

– Vi har ikke behov for å rose eller kritisere andre. De får svare for seg selv.