Innherred og tidligere Verdalingen har flere ganger skrevet om strekningen mellom Lein og Valum, der det er gangveg uten belysning. Det selv om mange barn har dette som skoleveg.

Verdal kommune fikk i 2009 tilsagn på 800.000 kroner fra fylket, som skulle dekke halvparten av oppsettingen av gatelys, men kommunen kom aldri i gang med noen bygging før fylket til slutt trakk tilbake hele tilsagnet i 2013.

Kanskje uenige om plasseringen

Verdal kommune hevdet at fylket hadde krevd at lysene skulle stå på motsatt side av vegen og ikke nærmest gangvegen, men dette bestred den lokale velforeningen ut fra sine samtaler med fylket.

Interpellasjon

Nå har fylkestingspolitiker og gruppeleder i Nord-Trøndelag Høyre, Erik Fløan, bestemt seg for å ta saken opp i en interpellasjon til fylkesråd for samferdsel og miljø, Tomas Iver Hallem.

Setter av penger

Når Fløan tar saken inn for fylkestinget, underbygges den samtidig med at Høyre vil sette av penger til gatelys i sitt alternative budsjettforslag.

– Jeg vil foreslå at fylket setter opp lysene, mot at kommunen påtar seg driftskostnadene, sier Fløan til Innherred.no.

Det er i tråd med hvordan teknisk sjef i Verdal, Bård Kotheim, antydet en løsning for to år siden.

Har søkt om penger

Verdal har siden den gang søkt status som sykkelby, og fylkeskommunen har søkt på Statens vegvesens tilskuddsordning til tiltak for økt sykkelbruk.

Helt konkret stiller Erik Fløan i interpellasjonen to spørsmål:

– Har fylkeskommunen fått innvilget tilskudd til tiltak for økt sykkelbruk, eller når kan vi eventuelt forvente svar på søknaden?

– Akter fylkesrådet å finne en finansieringsmodell i samarbeid med Verdal kommune, som gjør at belysning langs gang- og sykkelvegen mellom Lein og Valum kan bygges ut i løpet av 2017?

Enklere nå

I 2013 ble driftsansvaret for gang- og sykkelvegen overført til fylkeskommunen.

– Det bør kunne gjøre det enklere for fylket å innfri forventningene fra beboerne i Forbregd Lein, mener Fløan. Han påpeker at løsningen som Kotheim skisserte for to år siden er den samme som ble brukt for å realisere gatelys langs Ringveg nord, rett ved Verdalsøra barne- og ungdomsskole.