– Tusen takk! Denne posen med matvarer setter jeg pris på, sier Ole M. Loraas.

Lokalavisa var med på en av Frelsesarmeen i Levanger tallrike turer med matombringing. Gjennom hele året er armeens folk i sving med utdeling av mat til dem som trenger det mest, og matvarer kjøres ut til medmennesker i hele Sør-Innherred. De alle fleste heldige mottakerne hører hjemme i Levanger og Verdal, men også frostinger nyter direkte godt av Frelsesarmeens viktige arbeid – for mennesker som har begrenset å rutte med.

Ingen slekt lokalt

– Frelsesarmeen gjør mye bra, ja. Jula kan være en utfordrende tid, men det gjør godt med slike besøk, erkjenner Ole M. Loraas i Karl Johans veg på Vinne.

65-åringen er enslig, alle slektninger bor langt unna og Ole M. Loraas har helseproblemer som gjør det vanskelig for ham å komme seg ut. Derfor er det ekstra godt at Frelsesarmeen kommer – ikke bare på døra – men rett inn i stua med mat til den tidligere rørbyggen. Da vi var på besøk, kom kaptein Konstantin Zhmakin med en pose full av sunn, god mat.

Send tekstmelding

– Her er det brød, egg, melk, pålegg og pølser, og forhåpentligvis nok mat for en stund. Jeg kommer ganske snart tilbake, og helt sikkert før jul. Da skal jeg ta med litt ekstra, og mye god julemat, forklarer kapteinen.

Konstantin Konstantin Zhmakin med en pose full av mat, som skal leveres i Vinne.

Ole M. er ydmykt takknemlig, og lurer på om han må melde inn behovet, før en ny vareleveranse kommer. Men det er ikke nødvendig, for Loraas er allerede i systemet til armeen. Konstantin Zhmakin ber for øvrig om at alle som trenger det, må søke skriftlig om julemat og julegaver fra Frelsesarmeen.

– Vi må ha navn, adresse, telefonnummer, alder og alder og kjønn til eventuelle barn. Informasjonen kan sendes på sms til oss, på email, i Fretex-butikken i Kirkegata eller hos oss på Frelsesarmeen hver fredag fra klokka 14. Da har vi den faste matutleveringen, sier Zhmakin.

Økt fattigdom

Tekstmelding kan sendes til 47476592, eller du kan sende epost til levanger@frelsesarmeen.no – og søknadsfristen er 17. desember – eller nøyaktig en uke før jul.

– Vi regner med veldig mye å gjøre den siste uka før julehøytiden og hadde neppe klart alt uten flott hjelp fra frivillige. Vi får også uvurderlig hjelp med gratis brød fra Kiwi Kirkegata og Fretex som stiller en bil til disposisjon for utkjøring av varer, understreker den russiskfødte offiseren.

Den lokale Frelsesarmé-sjefen opplever fattigdomsproblemer i ett av verdens rikeste land, og problemene er dessverre økende. For enkelte kan det være en barriere å be armeen om hjelp, men stadig flere føler seg nødt til det.

Julekrybber på kjøpesenter

– Det virker som at pågangen til oss er økende. Vi hører ofte at medmennesker si at trygda eller pensjonen ikke lenger strekker til, at den er kuttet og at de har mindre enn før til mat og det aller nødvendigste. Nå før jul merkes problemene ekstra godt, medgir Konstantin.

Frelsesarmeen kjøper inn nesten alt de gir ut igjen i gaver før jul. Maten og presangene skaffes via innsamlede midler, gjennom inntekter fra Fretex-butikken i Levangers hovedgate og ikke minst via armeens tradisjonsrike julekrybbe.

– Krybbene kommer ut den andre uka i desember, og vi håper folk vil gi så det monner – også denne gangen, sier Konstantin Zhmykin.

Ideologien som Frelsesarmeen bygger på kalles gjerne salvasjonisme og oppsummeres i nøkkelbegrepene suppe, såpe og frelse. Frelsesarmeens grunnleggere ønsket å formidle at Guds kjærlighet var grenseløs og livsforvandlende. Og at alle mennesker har lik rett til forandring, utvikling og vekst.